IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент подкрепи сделката на Джонсън за Brexit

Това открива пътя на британския премиер да изпълни обещанието си за излизане на страната му от ЕС до 31 януари

19:42 | 20.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън спечели одобрение на сделката си за Brexit в парламента в петък, което е първата стъпка към изпълнението на предизборното му обещание да осъществи излизането на Великобритания от Европейския съюз до 31 януари след категоричната му победа на изборите, съобщава Ройтерс.

Депутатите гласуваха на второ четене с 358 гласа „за“ и 234 „против“ за сделката, подчертавайки голямото парламентарно мнозинство, с което Джонсън разполага. То трябва да осигури гладко ратифициране на сделката за развода, която ще осъществи най-голямата промяна в политиката на Великобритания през последните над 40 години.

Повече от три години след като страната гласува за излизане от ЕС на референдум през 2016 г. дълбоката несигурност около Brexit е заменена от твърд краен срок в края на януари. Едва след това премиерът ще трябва да проведе преговори за постигане на търговско споразумение с блока и да набележи друга дата за краен срок в края на следващата година.

Осигуряването на гласуването в парламента за Brexit до Коледа беше основната цел на Джонсън, която показва, че за разлика от предшественичката му Тереза Мей той разполага със свобода да придвижи Brexit напред въпреки продължаващите критики от депутатите от опозицията.

„Това е времето, когато трябва да продължим напред и да се освободим от старите етикети за „напускане“ и „оставане“…, сега е времето да действаме заедно като единна и получила нови сили нация, като единно Обединено кралство“, заяви Джонсън пред парламента преди гласуването.

„Сега е моментът да се сплотим и да напишем нова и вълнуваща глава в националната ни история, да изковем ново партньорство с нашите европейски приятели, да стоим гордо изправени в света, да започнем изцелението, за което всички в тази страна жадуват“, допълни той.

Последните етапи на ратификацията ще се състоят след Коледа, като Долната камара на парламента има срок до 9 януари да одобри законодателния текст – Законопроекта за споразумението за напускане. След това ще има само три седмици за одобрението му от Горната камара на парламента и получаване на одобрението на кралицата.

Европейската комисия съобщи, че също е готова да предприеме формални стъпки за приемане на сделката.

Предстоящи търговски преговори

След напускането Великобритания ще трябва да си осигури нови търговски споразумения с ЕС, които според премиера няма да включват никакво съобразяване с правилата на блока.

С промяна в законопроекта за Brexit Джонсън направи незаконно удължаването на преговорите след края на следващата година.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че еднаквите правила на играта и стандарти „остават задължителни“ за бъдещите отношения.

Въпреки че Джонсън има подкрепата на 365-те депутати от неговата Консервативна партия в 650-местния парламент, някои членове на опозицията го разкритикуваха заради отнемането на възможността на парламента да контролира приоритетите му в следващата фаза от преговорите.

Само седмица след като спечели най-голямата победа за Консервативната партия след Маргарет Тачър през 1987 г. Джонсън очерта амбициозната програма на правителството, като осъществяването на Brexit е на първо място в дневния му ред с цел възвръщане на доверието на избирателите.

С надеждата да задоволи исканията на избирателите в Северна и Централна Англия, които нарушиха традицията си да подкрепят Лейбъристката партия, Джонсън обеща също повече средства за държавните здравни услуги, образованието и полицията.

„Днес ще изпълним обещанието, което дадохме на народа и ще приключим с гласуването за Brexit за Коледа. Догодина ще бъде страхотна година за нашата страна“, заяви премиерът преди гласуването в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още