IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 4 години политическа криза: Испания с първи коалиционен кабинет от 1975 г.

Новият алианс на Педро Санчес с лявата популистка партия Unidas Podemos крие проблеми за икономиката

20:07 | 07.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Освен това растежът на испанската икономика в момента се забавя. Фондацията на испанските спестовни каси Funcas наскоро понижи консенсусната си прогноза за следващата година до ръст от 1,6 процента. Това е все още повече от 1,2 процента, които Европейската комисия очаква за своите 19 държави членки като цяло, но е доста под трите процента, с които испанската икономика се разраства през последните години.

Най-големият проблем за новото правителство обаче вероятно не са финансите, а разклатената основа в парламента. Във все по-разпокъсания испански парламент новата коалиция се нуждае от подкрепата на седем малки партии за мнозинство. „В това съзвездие управлението става много сложно, защото има толкова много партии, всички от които ще отправят своите собствени искания", пояснява Андрес де Франсиско от университета Complutense.

„В Европа коалиционните правителства, които нямат абсолютно мнозинство, обикновено имат мандат от две до две години и половина", казва Пабло Симон, политолог от университета Карлос III в Мадрид.

Сближаването на Санчес с каталунските сепаратисти е особено проблематично. Той обеща на партията ERC, която беше организирала незаконния референдум за независимост в Каталония през 2017 г., диалогов формат, за да се говори за решение на „политическия конфликт“.

Ситуацията в Каталония след осъждането на деветима водещи каталунски сепаратисти е толкова напрегната, че много лесно може да доведе до разрив между двете страни. Но без 13-те членове на ERC Санчес е доста далеч от мнозинството.

И така - Испания има първото коалиционно правителство от десетилетия. Но е много малко вероятно това да доведе до повече стабилност в страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още