IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отпуска неограничени средства за подкрепа на бизнеса срещу коронавируса

Решението предвижда компаниите да могат да отлагат данъчни плащания за милиарди евро, както и мащабно увеличение на кредитирането от държавната банка KfW

16:49 | 13.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел обяви, че ще използва всички налични средства да помогне на германските компании и работници за справяне със задълбочаващото се влияние на коронавирусната епидемия. Властите също така обещаха широк пакет от стимули, ако бъде необходимо.

Целта е да се гарантира, че фирмите в най-голямата европейска икономика разполагат с достатъчна ликвидност, за да преодолеят кризата, предизвикана от коронавирусната епидемия, се казва в съвместно изявление на министерствата на икономиката и финансите, цитирано от Bloomberg.

По думите на финансовия министър Олаф Шолц няма да има ограничения за средствата, които могат да бъдат отпуснати, като е възможно да се наложи Германия да вземе допълнително дълг, за да финансира новите разходи.

Доходността по 10-годишните германски държавни ценни книжа отбелязва ръст от над 20% минути след 15 ч. в сряда до -0,589%, като е напът да запише най-големия си скок от 2015 г. насам.

„Имаме финансовата сила да се справим с тази криза“, заяви Шолц по време на пресконференция в Берлин. „Има достатъчно пари и ние ги разпределяме. Използваме всички необходими мерки за защита на работниците и компаниите“, допълни той.

Мярката става факт след седмица, в която европейските лидери бяха предупредени, че може да се изправят пред икономически срив, подобен на този от 2008 г., ако не предприемат решителни мерки. Европейските пазари се сринаха в четвъртък, след като спасителните мерки на Европейската централна банка разочароваха инвеститорите, увеличавайки фокуса върху най-голямата европейска икономика.

Решението на Берлин, обявено в петък, предвижда също компаниите да могат да отлагат данъчни плащания в размер на милиарди евро, както и мащабно увеличение на кредитирането от държавната банка KfW.

Държавният кредитор ще може да отпуска до 550 млрд. евро на компании, за да гарантира тяхното оцеляване и да предпази персонала им от негативни ефекти, заяви икономическият министър Петер Алтмайер.

„Нито една компания в добра форма не трябва да банкрутира заради коронавируса и нито едно работно място не трябва да бъде изгубено“, посочи Алтмайер. „Отваряме обширен защитен чадър върху работниците и фирмите“, допълни той.

Междувременно фондовите пазари в Европа се възстановяват след вчерашните разпродажби. Към 16:30 ч. българско време паневропейският измерител STOXX 600 нараства с близо 4,6% , а германският DAX с 4,2%.

Като част от усилията за смекчаване на ефектите от вируса долната камара на германския парламент по-рано днес одобри увеличаване на правомощията на правителството за осигуряване на финансова подкрепа за компаниите, принудени да спрат работа и да изпратят служителите си у дома.

Законът, който ще даде по-лесен достъп на засегнатите компании до средства за изплащане на компенсации, съживи мерките, които помогнаха на Германия да избегне масовите съкращения на персонал по време на финансовата криза през 2008 г.

Марк Зьодер, ръководителят на Християнсоциалния съюз (ХСС), част от консервативното обединение на канцлера Меркел, заяви, че рецесията в Германия е „зад ъгъла“ и може да има унищожителни последствия.

„Трябва да очакваме загубата на хилади, дори милиони работни места“, каза Зьодер, който също така е и премиер на провинция Бавария. „Трябва да направим каквото е необходимо, за да поддържаме икономиката“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още