IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български здравни работници попълват дупките в битката на Австрия срещу COVID-19

В понеделник 231 медицински лица от България и Румъня са пристигнали в страната, за да осигурят денонощна здравна грижа в региона на Долна Австрия

11:00 | 31.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

С чартърни полети над 200 здравни работници от България и Румъния пристигнаха в понеделник (30 март) в Австрия. Те ще предоставят здравни грижи, за да може системата в страната да не страда от ограниченията в пътуванията заради COVID-19, съобщава Euractiv.

Здравната система на Австрия е силно зависима от работниците от Източна Европа, много от които пътуват почти всяка седмица до централноевропейската страна, за да работят. 

В понеделник 231 медици са пристигнали, за да осигурят денонощна здравна грижа в региона на Долна Австрия, откъдето се организират полети от българската столица София и румънския град Тимишоара.

Регионалният служител по социалните въпроси Кристиане Тешл-Хофмайстер заяви по австрийското обществено радио Oe1: „Не мога да ви кажа сега дали това ще бъде еднократно действие или не“. „Ако отново се появи нуждата, ще се опитаме да направим всичко възможно, за да реагираме“, каза тя.

След като няколко съседни държави затвориха границите си в отговор на пандемията, в Австрия нараства опасението, че жизненоважният поток от здравни работници може да бъде застрашен.

Регионалната търговска камара е платила на здравните служители от България и Румъния да останат в хотел и да преминат през 14-дневна карантина, преди да започнат работа, съобщи Oe1.

След това се очаква те да останат за по-дълго време от обичайния период от три до четири седмици.

Тешл-Хофмайстер заяви, че само 70 работници са били необходими незабавно, но над 200 са били наети като предпазна мярка.

Европейската комисия (ЕК) издаде практически насоки за държавите членки на Европейския съюз (ЕС), за да гарантира, че работниците в ключови области могат да преминат границата, за да работят въпреки новите ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Achtung
преди 3 години
Не е въпроса кой, а с какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
male4ko
преди 3 години
А нашите дупки кой ще ги попълва... :/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Български медици попълват дупките в битката на Австрия срещу COVID-19 Болен здрав носи, болен здрав носи........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още