IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде стигна фармацевтичната индустрия в борбата срещу COVID-19?

Около 30 антивирусни лекарства в различни етапи на развитие се изследват, за да се установи дали са ефективни при лечение на инфекцията

12:50 | 02.04.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Wei Leng Tay /Bloomberg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Wei Leng Tay /Bloomberg

 

Bayer AG обедини усилията си с други производители в COVID-19 Therapeutics Accelerator Initiative, инициирана от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, като по този начин отвори обширната си база данни за намиране и разработване на нови съединения, ефективни срещу COVID-19. Bayer AG е готов да сътрудничи с международни организации, правителства, органи и научни институции по целия свят, за да проучат съвместно как Хлорохинът може да допринесе за лечението на пациенти, заразени с COVID-19.

UCB предлага своята научна експертиза на изследователи и правителства. В САЩ се работи активно с Центъра за структурна геномика на инфекциозните заболявания в Сиатъл за идентифициране на кристалните структури на SARS-CoV-2 протеините. Във Великобритания UCB си партнира с Diamond Light Source и Университета в Оксфорд в разработването на инхибитори на основната протеаза на SARS-CoV-2 за лечение на пациенти с COVID-19. Успоредно с това се работи с националните агенции и здравната общност, за да установи дали някоя от наличните терапии може да се използва ефективно в помощ на хоспитализирани с COVID-19 пациенти.

Ваксини

Иновативните фармацевтични компании работят и по създаването на ваксина срещу COVID-19 инфекцията.

CureVac разработва профилактична ваксина на базата на mRNA срещу SARS-CoV-2, финансирана от и в сътрудничество с CEPI (Коалиция за иновации за епидемична подготвеност). CureVac подготвя клинично изпитване, което очаква да започне в началото на лятото в Германия и Белгия. CureVac поддържа контакт за научни съвети относно разработката на тази ваксина с Европейската агенция за лекарства и агенциите в Германия и Белгия.

GSK предостави достъп на учени и организации от цял свят, разработващи обещаващи кандидати за ваксина срещу COVID-19 до платформата си за разработване на адюванти за ваксини, усилващи имунния отговор. Компанията влезе в новия Терапевтичен Акселератор COVID-19, но също така преразглежда предлаганите си на пазара фармацевтични продукти и терапии в процес на разработка, за да определи дали могат да бъдат използвани извън техните текущи показания в отговор на пандемията. Компанията оценява различни опции за предоставяне на специализираното си лабораторно пространство за научноизследователска и развойна дейност, което да помогне в изследванията и тестването на COVID-19. GSK дари 10 милиона долара на Фонда за солидарност COVID-19, създаден от Фондацията на ООН и СЗО, за да подкрепи СЗО и партньорите за предотвратяване, откриване и управление на пандемията, особено там, където нуждите са най-големи.

Johnson&Johnson мобилизира ресурси в отговор на епидемията за разработване на кандидат за ваксина за превенция на коронавирус, използвайки технологиите AdVac® и PER.C6® на Janssen, които предоставят възможност за бързо увеличаване на производството на оптималния кандидат за ваксина. Това са същите технологии, които са изпозлвани при разработването и производството на изследователската ваксина срещу Ебола на Janssen и се използват за конструиране на кандидатите за ваксина срещу Zika, RSV и HIV на компанията. Освен това, Johnson&Johnson си сътрудничат с регулатори, здравни организации, институции и общности по целия свят, за да гарантират, че техните научноизследователски платформи, съществуващата научна и епидемична експертиза могат да бъдат използвани в максимална степен за справянето с пандемията. Започнаха предклинични тестове на множество перспективи за ваксина, с цел до края на месеца да се определи кандидат за ваксина COVID-19 за клинични изпитвания.

MSD имат задълбочен опит в областта на ваксините и инфекциозните заболявания. Като научно ориентирана компания, която има за цел да се справи с някои от най-големите предизвикателства в здравеопазването в света, внимателно следи ситуацията. Като първоначална стъпка, въз основа на наличната понастоящем информация, MSD създаде екип от учени, които да оценят наличните в компанията възможности за разработване на ваксина с потенциално въздействие върху COVID-19 вируса.

Pfizer работи с BioNTech за разработването на собствена мРНК коронавирус ваксина.

Sanofi обяви през февруари 2020 г. сътрудничество с американските здравни власти за разработване на нов кандидат за ваксина срещу COVID-19 на базата на опита от предишното развитие на кандидат за ваксина срещу SARS, използвайки рекомбинантната ДНК технология на Sanofi. COVID-19 принадлежи към същото семейство коронавируси като SARS. Материалите за клиничното изпитване могат да бъдат произведени сравнително бързо, тъй като компанията има лицензирана ваксина срещу грип, базирана на тази платформа. Освен това, тази технология позволява бързо увеличаване на капацитета и производство на големи количества от коронавирусния антиген.

UCB е в сътрудничество с Университета в Оксфорд за разработване на ваксина.

Диагностични методи

Фармацевтичните компании разработват нови диагностични методи за бързо и надеждно откриване на заразените с COVID-19.

Roche обяви, че Агенцията за храни и лекарства на САЩ е издала спешно разрешение за употреба за техния диагностичен комплект cobas® SARS-CoV-2 тест, като усъвършенства тестването на коронавирус и посреща спешни медицински нужди. Roche се ангажира да предостави възможно най-много тестове и ще достигне границите на производствения капацитет.

Takeda си партнира с публични организации и други фармацевтични компании чрез Иновационната инициатива за лекарства (IMI) в Европа, за да използва колективна експертиза с надеждата за разработване на диагностика за COVID-19, както и инхибитори, които да помогнат за предотвратяване на бъдещи огнища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
terziеv
преди 4 години
Доникъде не е стигнала, защото отделя повече средства за адвокати и счетоводители, отколкото за развой. Ваксина не чакайте от индустрията, а от някоя държавна (военна?) лаборатория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още