IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде стигна фармацевтичната индустрия в борбата срещу COVID-19?

Около 30 антивирусни лекарства в различни етапи на развитие се изследват, за да се установи дали са ефективни при лечение на инфекцията

12:50 | 02.04.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Wei Leng Tay /Bloomberg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Wei Leng Tay /Bloomberg

 

Johnson&Johnson, в партньорство с Rega Institute for Medical Research, University of Leuven (Белгия), работят за идентифициране на съществуващи или нови съединения с антивирусна активност срещу COVID-19, които биха могли да допринесат за незабавно облекчаване на настоящата епидемия.

Merck като част от глобалните усилия за проучване на потенциални терапии за COVID-19 и подкрепата на Merck за независимите изследвания, компанията дари количества интерферон бета-1a на Френския национален здравен институт (INSERM) за употреба в клинично изпитване. Изпитването се спонсорира от INSERM, а неговото стартиране е обявено от френските здравни власти на 11 март.

Novartis обяви включването си в съвместни изследователски усилия като COVID-19 Therapeutics Accelerator (акселератор за разработване на нови терапии), координиран от Фондация Бил и Мелинда Гейтс, Wellcome и Mastercard, както и партньорството, за справяне с COVID-19, организирано от Инициативата за иновативни лекарства. Приносът на Novartis в предоставянето на разположение няколко съединения от своите бази данни, които се считат за подходящи за in vitro антивирусни изпитвания. В допълнение, компанията бързо оценява други съществуващи продукти, за да провери дали може да се използват в отговор на пандемията.

Pfizer съобщи, че е приключила предварителна оценка на някои антивирусни съединения, които преди са били в процес на разработване и които инхибират репликацията на коронавируси, подобни на този, причиняващ COVID-19, в култивирани клетки. Pfizer работи с трета страна за скрининг на тези съединения при ускорени срокове и очаква резултатите до края на месец март. Pfizer също така очерта подробен план за действие за борба с COVID-19 в 5 точки. Планът включва ангажимент за споделяне на данни от клиничната разработка и регулаторния си опит в подкрепа на други по-малки биотехнологични компании, които проучват съединения или съществуващи терапии за активност срещу вируса, причиняващ COVID-19.

Regeneron Pharmaceuticals and Sanofi SA започнаха клинична програма за оценка на Kevzara, лекарство за лечение на артрит, при пациенти, хоспитализирани с тежка COVID-19 инфекция. Kevzara е човешко моноклонално антитяло, което инхибира пътя на интерлевкин-6 (IL-6) чрез свързване и блокиране на IL-6 рецептора. IL-6 може да играе роля за стимулиране на свръхактивната възпалителна реакция в белите дробове на пациенти, които са тежко или критично болни с инфекция COVID-19.

Roche обявиха, че започват глобално Фаза 3 рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично проучване за оценка на безопасността и ефикасността на RoActemra (тоцилизумаб) за интравенозно приложение плюс стандартно лечение при хоспитализирани възрастни пациенти с тежка COVID-19 пневмония, в сравнение с плацебо плюс стандарно лечение. В момента RoActemra e одобрен за употреба за лечение на форми на ревматоиден артрит.

Takeda обяви, че започва разработването на лекарство за лечение на хора, заразени с коронавирус. Експерименталното лекарство ще бъде получено от кръвта на пациенти с коронавирус, които са се възстановили от респираторната болест. Успоредно с това, Takeda също проучва дали в момента предлаганите на пазара продукти или тези в процес на изпитвания могат да бъдат ефективна възможност за лечение на заразени пациенти.

Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
terziеv
преди 4 години
Доникъде не е стигнала, защото отделя повече средства за адвокати и счетоводители, отколкото за развой. Ваксина не чакайте от индустрията, а от някоя държавна (военна?) лаборатория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още