IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел заговори за облигации на ЕС за финансиране на възстановяването

Според нея планът за коронаоблигации не е особено практичен, тъй като ще отнеме твърде много време да бъде разработен в детайли

08:47 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: архив Ройтерс

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че подкрепя издаването на облигации на Европейския съюз (ЕС) чрез съществуваща клауза в договорите на съюза за финансиране на икономическото възстановяване на блока от коронавирусната криза, пише онлайн изданието politico.eu.

В реч пред репортери в Берлин Меркел заяви, че клаузата за солидарност съгласно член 122 от договора за ЕС, която вече е използвана за предлагане на временна схема за презастраховане при безработица, може да се използва за финансиране на други форми на финансова помощ за националните правителства.

Тя обаче остава скептична към идеята за по-широко обединяване на дълговия риск чрез т.нар. коронаоблигации, за каквото настояват южноевропейските страни начело с Италия – най-пострадалата от коронавируса страна в ЕС.

„Вече намерихме инструмент в член 122, параграф 2, в който облигациите за държави могат да бъдат емитирани чрез гаранции от държавите членки на ЕС и след това да бъдат използвани например за финансиране на обезщетения за безработица за кратко време“, коментира Ангела Меркел. „Мога да видя такива инструменти и в бъдеще“, посочва тя.

Коментарът на германския канцлер идва точно преди видеоконференцията на лидерите на ЕС в четвъртък, на която те планират да одобрят първи пакет от около 500 млрд. евро финансова помощ и да обсъдят планове за допълнителен фонд за възстановяване, който да спре икономическия спад, отбелязва изданието.

Коментарите на Меркел дават подкрепа на идея, която вече е предложена на Брюксел и която – за разлика от коронаобликациите, позволява на Комисията да емитира дългови книжа въз основа на финансови гаранции, предоставени от държавите чрез бюджета на ЕС. Това би могло да ограничи размера на споделения риск, а също така би могло да бъде проектирано като временна мярка, пояснява politico.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече лансира идеята, че институцията може да повиши горната граница за това какви ангажименти Брюксел може да поиска от държавите членки за бюджета на ЕС, а след това да използва горницата, за да набира пари на пазарите.

„Много добре си представям, че бюджетът, разбира се, не изглежда като този, който обсъждахме последния път“, коментира Меркел, като се позовава на срещата на върха на Европейския съвет през февруари, където лидерите не успяха да постигнат споразумение за разходите на блока за периода 2021-2027 г.

„Този ​​бюджет ще изглежда различно“, продължи тя. „Мога да си представя, че през първите години след пандемията ще трябва да има доста различни финансови възможности, но това също трябва да бъде в рамките на сегашните договори“, допълва тя.

Меркел изрази съчувствие към позицията на страни като Италия, като подчерта, че нуждата от финансова помощ не е резултат от недостатъци в икономическата политика, а „пандемия, която ни сполетя“. "Германия не само иска да прояви солидарност, но и ще покаже солидарност", заяви канцлерът.

Меркел все пак предположи, че планът за коронаоблигации не е особено практичен, тъй като ще отнеме твърде много време да бъде разработен в детайли. Oсвен това Холандия се противопоставя силно на идеята, тъй като смята, че това би било прекалено голям риск от името на другите страни членки.

„Можем да обсъдим и нови договори, но тогава ще са необходими 2-3 години, за да се намерят решения“, допълва Меркел. По думите и ЕС трябва да реагира бързо на пандемията и Германия ще участва в базирани на солидарност отговори над обещаните 500 млрд. евро, заключава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още