IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посланиците на ЕС одобриха помощта за държавите от политиките за разширяване

Финансовата помощ ще бъде предоставена на два транша в рамките на 12 месеца под формата на заеми с максимален срок 15 години

17:00 | 05.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз (ЕС) са одобрили днес помощта в размер на 3 млрд. евро за десет страни от Западните Балкани, района на Кавказ, Близкия изток и Северна Африка, съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Държавите са обхванати от политиките за разширяване и съседство с цел те да бъдат подпомогнати в справянето с икономическите последици, свързани с пандемията от COVID-19, посочва се в съобщението.

"Държавите, обхванати от политиките за разширяване и съседство, са наши най-близки партньори. Сега повече от всякога е абсолютно наложително да бъдем сплотени и солидарни в преодоляването на икономическите и социалните последици от тази глобална криза", коментира Здравко Марич, министър на финансите на Хърватия, която е ротационен председател на ЕС в момента.

Финансовата помощ ще бъде предоставена под формата на заеми при много благоприятни условия.

Предвижда се Албания да получи 180 млн. евро, Босна и Херцеговина - 250 млн. евро, Грузия - 150 млн. евро, Йордания - 200 млн. евро, Косово - 100 млн. евро, Молдова - 100 млн. евро, Черна гора - 60 млн. евро, Северна Македония - 160 млн. евро, Тунис - 600 млн. евро, Украйна - 1,2 млрд. евро.

Помощта от ЕС ще подпомогне тези държави да покрият непосредствените си нужди от финансиране, които са нараснали вследствие на пандемията от COVID-19. Заедно с подкрепата по линия на Международния валутен фонд, средствата ще спомогнат за укрепването на макроикономическата стабилност и ще позволят разпределяне на финансирането за защита на населението и смекчаване на отрицателните социално-икономически последици от коронавирусната пандемия, посочва се в съобщението.

Средствата ще бъдат предоставени в рамките на 12 месеца и ще бъдат изплатени на два транша. Максималният среден срок на заемите ще е 15 години. За помощта ще бъде подписан меморандум за разбирателство, който ще бъде договорен между всяка от държавите партньори и Комисията.

Текстът ще трябва да бъде приет от Европейския парламент и от Съвета преди да влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още