IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозната грешка, която Швеция допусна с коронавируса

Икономиите и приватизацията в сектора доведоха дотам, че ситуацията в старческите домове е белязана от сериозен недоимък

08:43 | 14.05.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Когато Швеция пое по собствен и по-различен път в битката срещу коронавируса, на възрастните хора в страната им бе обещана надеждна защита срещу инфекцията. На всекиму бе повече от ясно, че в общество, което залага на доброволния принцип, вместо на забраните и санкциите, тази рискова група трябва да бъде особено добре пазена, отбелязва в свой анализ Кай Щритматер за германския Süddeutsche Zeitung.

Но най-късно по Великден стана ясно, че страната се е провалила катастрофално по този въпрос, коментира и шведският Aftonbladet. - иначе поддръжник на шведската линия. Статистиката потвърждава този извод. Броят на смъртните случаи в страната вече са 3 313, по данни на университета „Джонс Хопкинс“ от 13 май. Това са над 3 пъти повече, отколкото в съседните на Швеция страни - Дания, Финландия и Норвегия - взети заедно.

В огромната си част жертвите са възрастни хора от старческите домове или такива, които се обслужват вкъщи от местните социални служби. На този фон финландският държавен канал YLE коментира, че Швеция е „пожертвала възрастните хора“. А шведският Aftonbladet написа: „От всички северни народи ние се справихме най-лошо със задачата да опазим възрастните хора“.

Дори официални представители на властите, които доскоро демонстрираха завидна самоувереност, сега признават, че са се провалили в това отношение. За свое оправдание те посочват „изненадата“ - твърдят, че никой не е предполагал в какво лошо състояние всъщност се намират старческите домове в страната.

Ингмар Скоог - професор по медицина от Гьотеборг обаче не е съгласен с тази теза. Според него случилото се е можело да бъде предвидено. „Кризата с коронавируса показа още по-ярко известните от години насам недостатъци на здравеопазването в страната“, казва той пред новинарска агенция TT.

Икономиите и приватизацията в сектора доведоха дотам, че ситуацията в старческите домове е белязана от сериозен недоимък, казва една шведска лекарка. А коментарът на най-лошо е още по-категоричен: „Алчността и приватизацията се оказаха смъртоносни“.

Повече от ясно е, че в Швеция са допуснати множество грешки - например това, че работещите в сектора не са били тествани за Covid-19; или пък това, че здравните власти не са обърнали сериозно внимание на заразените, които не проявяват типичните симптоми на болестта.

Властите признаха, че трябва бързо да се запознаят със ситуацията в домовете за стари хора. "Всичко зависи от това сега", заяви държавният епидемиолог Андерс Тегнел. В противен случай страната е изправена пред между 8 000 и 20 000 смъртни случая, казва математикът Том Бритън от Стокхолмския университет.

Междувременно властите предприеха по-строги мерки и броят на заразените започна леко да спада. Министър-председателят Стефан Льовен обяви, че ще бъдат подобрени условията в социалните заведения, но не спомена никакви детайли. Никой обаче явно не се чувства лично отговорен за това, че коронавирусът се развилня из шведските старчески домове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Изводите са по-скоро, че "Г.Ъ.З. глава затрива".Заключение от университетската болница към Базел направено на база на аутопсии на пациенти към началота на април:"Всички изследвани са имали високо кръвно налягане и повечето пациенти са със значително наднормено тегло. Освен това са били предимно мъже, две трети показват увреждане на коронарните артерии, една трета от пациентите страдат от диабет".Университетска болница Хамбург:Страдали от следните болести: 55 от 61 са страдали от високо кръвно налягане, сърдечен удар, атеросклероза или друга сърдечна недостатъчност. 46 с предишни белодробни заболявания. 28 са със заболявания на бъбреци, черен дроб или органи след трансплантация. 16 пациенти с деменция, рак, тежко затлъстяване или диабет.Ако някой е в горните групи е много вероятно да се срещне с асфалта, ако корона/черна котка му мине пътя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
не може ли да има леви и да са капиталисти? ... или обратното?защо си мислиш че с опорки се прокарва теза ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Да, то падането от 10-ти етаж също не убива. Убива срещата с асфалта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Никой не казва че е успех, просто стана ясно че не е апокалипсис както ни бяха обещали. В България през миналата година от пневмонии(след грип) са починали 1800 човека. На око, на глава от населението са токова колкото тези от covid-19 в Швеция. Проосташки погледнато ние губим 10 % от БВП в замяна на няколко години живот за малко хора. И не се сърдете когато едни кебапчини-проостаци ви накарат да им платите сметката, като си намалят ДДС-то. И как готино ви се присмиват, ама ние така или иначе не го плащаме, така че го свалете белким ни умилостивите да го платим. Един проостак-хотелиер пред мен поучаваше синовете си - аз ако бях плащал ДДС този хотел нямаше да го има. Накрая банката ще прибера хотела му и ще спечели от мурафетите му, но това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Ти не гледай Костов, а преди Костов какво беше... Швеция също е почти комунистическа държава. Ама щом левите се осе**те до ушите, все капитализма ви е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
Zlato
преди 3 години
Това, което си писал си е чиста спекула. 270 човека на възраст 80 години при средна продължителност на живота 81 години. 270 човека ще умрат на възраст 82 години. И какво показват числата. Нищо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
Achtung
преди 3 години
Средностатистически при сравняване на групи с еднакви заболявания, тези заразени с коронавирус имат средна продължителност на живота с 11 години по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Алчността и приватизацията се оказаха смъртоносни. това у нас го знаят още от Иван Костово време. А Икономиите и приватизацията доведоха дотам, че ситуацията в България бе белязана от сериозен недоимък. Който доведе до загуба на над 2 милиона българи - актив, който малка България вече никога няма да възстанови. Не е по темата, но някак, не можах да се въздържа да не изкоментирам паралела!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Специално за България, проблемите в здравеопазването са два - масово източване на здравна каса от самите лекари и това, че няма кой да затвори болниците или част от тях в малките градове, където няма хора колкото преди 30 години, но все още се поддържат големи болници. Все пак има избори и не искат да загубят плебса, като гласоподавател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ало, мyрзилажа, в Швеция умряха 270 души на милион насекение, а в България 11 на милион.И вие скимтите, че в Швеция бил успех, а другите се провалили??!Горките, не е важно да се мисли, цифрите също явно не са важни, опорката е важна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още