IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозната грешка, която Швеция допусна с коронавируса

Икономиите и приватизацията в сектора доведоха дотам, че ситуацията в старческите домове е белязана от сериозен недоимък

08:43 | 14.05.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Когато Швеция пое по собствен и по-различен път в битката срещу коронавируса, на възрастните хора в страната им бе обещана надеждна защита срещу инфекцията. На всекиму бе повече от ясно, че в общество, което залага на доброволния принцип, вместо на забраните и санкциите, тази рискова група трябва да бъде особено добре пазена, отбелязва в свой анализ Кай Щритматер за германския Süddeutsche Zeitung.

Но най-късно по Великден стана ясно, че страната се е провалила катастрофално по този въпрос, коментира и шведският Aftonbladet. - иначе поддръжник на шведската линия. Статистиката потвърждава този извод. Броят на смъртните случаи в страната вече са 3 313, по данни на университета „Джонс Хопкинс“ от 13 май. Това са над 3 пъти повече, отколкото в съседните на Швеция страни - Дания, Финландия и Норвегия - взети заедно.

В огромната си част жертвите са възрастни хора от старческите домове или такива, които се обслужват вкъщи от местните социални служби. На този фон финландският държавен канал YLE коментира, че Швеция е „пожертвала възрастните хора“. А шведският Aftonbladet написа: „От всички северни народи ние се справихме най-лошо със задачата да опазим възрастните хора“.

Дори официални представители на властите, които доскоро демонстрираха завидна самоувереност, сега признават, че са се провалили в това отношение. За свое оправдание те посочват „изненадата“ - твърдят, че никой не е предполагал в какво лошо състояние всъщност се намират старческите домове в страната.

Ингмар Скоог - професор по медицина от Гьотеборг обаче не е съгласен с тази теза. Според него случилото се е можело да бъде предвидено. „Кризата с коронавируса показа още по-ярко известните от години насам недостатъци на здравеопазването в страната“, казва той пред новинарска агенция TT.

Икономиите и приватизацията в сектора доведоха дотам, че ситуацията в старческите домове е белязана от сериозен недоимък, казва една шведска лекарка. А коментарът на най-лошо е още по-категоричен: „Алчността и приватизацията се оказаха смъртоносни“.

Повече от ясно е, че в Швеция са допуснати множество грешки - например това, че работещите в сектора не са били тествани за Covid-19; или пък това, че здравните власти не са обърнали сериозно внимание на заразените, които не проявяват типичните симптоми на болестта.

Властите признаха, че трябва бързо да се запознаят със ситуацията в домовете за стари хора. "Всичко зависи от това сега", заяви държавният епидемиолог Андерс Тегнел. В противен случай страната е изправена пред между 8 000 и 20 000 смъртни случая, казва математикът Том Бритън от Стокхолмския университет.

Междувременно властите предприеха по-строги мерки и броят на заразените започна леко да спада. Министър-председателят Стефан Льовен обяви, че ще бъдат подобрени условията в социалните заведения, но не спомена никакви детайли. Никой обаче явно не се чувства лично отговорен за това, че коронавирусът се развилня из шведските старчески домове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 4
Mechkata
преди 3 години
Независимо колко се или не се спекулира с коронавируса - лъснаха кирливите ризи на всички правителства и тези които обявиха извънредни положения, и тези които не обявиха такива. Навсякъде равносметката е една - всички граждани плащат осигуровки, а накрая не получават нищо. Парите им насочени към здравеопазването изтичат незнайно накъде като през гивгир (или като вода през водоснабдителната система на Перник - с 90% загуби по трасето). Всички правителства се оказват неподготвени за подобна пандемия. Хората правят парични дарения за болниците, купуват оборудване, консумативи, даряват се лекарства, доброволци дезинфекцират, лекари подават оставки, бизнесмени искат да са с приоритетно лекуване те и техните служители...а ние продължаваме да си плащаме и да не знаем как се разпределят средствата и какво ще получим насреща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Страхотна логика, с това не може да се спори. Също като онзи генерал, който беше казал на войниците си: "Какво се оплаквате, така или иначе, повечето ще умрете."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 11
nkavrakov1982
преди 3 години
Швеция е топ. Ние трябва да поискаме сметката на нашите управници, за кражбите и некадърната им политика. Това е важното за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
melon
преди 3 години
Швеция им е трън в петата. Беларус също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 11
julian12
преди 3 години
Със или без мерки тези хора щяха да си отидат защото вирусът НЕ ПРИЗНАВА граници. Още преди да се случи авторитени лица казах, че това ще се случи. Швеция не се провали! Провалиха се всички правителства, които наложиха строги мерки и сега последиците са много по-сериозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още