IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дивидентите не са мъртви, но инвестиционните стратегии се нуждаят от промяна

След тежка година за изплащанията от компаниите, инвеститорите трябва да погледнат по-внимателно към печалбите

16:17 | 06.08.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Към положителните страни. Първата е, че Covid-19 просто ускори неизбежното: така или иначе идваха съкращения. В повечето рецесии компаниите се опитват да намалят дивидентите с по-малко, отколкото спадат печалбите (за да накарат акционерите да ги мразят по-малко). Този път те използваха коронавирусната криза, за да направят повече.

Това оставя лош вкус сега, имайки предвид колко важни са дивидентите: извадете ги от 10-годишната възвръщаемост на FTSE 100 и тя пада от 75% до направо жалките 20%. Но ако вирусът е дал оправдание на мениджърите, че трябва да рестартират дивидентите на по-ниско ниво - и вместо това да насочват кеш към крайно необходими инвестиции - това е добра новина.

Вземете Shell (в която съм акционер). Обзалагам се, че директорите й копнеят да намалят дивидента, но се страхуват твърде много от гладните за доход акционери. Не е чудно тогава, че получавайки смокиновото листо на кризата, те го грабнаха, за да извършат първото си орязване на дивидента от Втората световна война насам.

Дивидентите обаче не са съвсем мъртви. Решенията за тях бяха взети в разгара на пандемичната паника с отпечатък на политиката (обърнете внимание, че половината от въздействието върху дивидентите идва от финансовия сектор). Със засилването на активността ще открием, че временното спиране на дивидентите не промени съществено дългосрочната стойност на повечето компании. Както е казал гуруто от 60-те години Люис Уайт, „истинската стойност на една компания е дисконтираната стойност на дивидентите й за периода“ плюс каквото и да получите при излизането от инвестицията, така че консолидация, която води до по-ниски дивиденти за по-дълго, струва поне толкова, колкото такава, която плаща прекомерно в краткосрочен план за сметка на дългосрочния.

Има обаче последствия за портфейлите от бедствията през последните няколко месеца. Първото е да се диверсифицира. Британските инвеститори обикновено държат много на FTSE 100 (който, между другото, все още носи доходност от 3,5 на сто). Но има възможности на други места по света (Япония е все по-интересна, осигурявайки висока доходност), както и при по-малките фирми. Един пример е компанията за социални грижи е Caretech, която може би не е в най-привлекателния сектор, но дава доходност от 2,8%.

Ако търсите доходи, проверете навсякъде. Мога ли да ви подскажа колко важни са нарастващите печалби в подкрепа на нарастващите дивиденти? Средната обща възвръщаемост на 14-те компании в списъка на AJ Bell през последното десетилетие е 481 на сто. За фирмите от FTSE 100 тя е само 75 на сто. На кого му пука за печалбите? На вас.

Вторият момент е, че за да имате наистина стабилен доход от инвестицията, изберете доверителен фонд, който може да задържа доходите в няколко години, за да ги разпределя в трудни времена. HINT използва своите резерви тази година, както обяви, че ще направи и Alliance Trust (част от моето портфолио).

Трети момент може да е, че кешът е по-приемлив, отколкото беше. Едно време балансираният доходен портфейл притежаваше голям дял от държавни облигации. Освен ако не сте щастливи да изкарвате 0,2 на сто, това вече е безсмислено. Но вие също така не искате 100% акции в несигурен свят.

Изберете National Savings & Investment. Нейната сметка „Пряк спестител” плаща 1 на сто и е 100% гарантирана от правителството. И ако искате да знаете, че вашият капитал е защитен, докато същевременно изпитвате част от адреналина на дневния трейдър, какво ще кажете за някои премиум облигации? Възвръщаемостта е произволна, но средната доходност (която няма да получите) е над инфлацията - 1,4%. "Спечелих" 50 паунда миналата седмица, което ме направи щастлива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
И не мисля, че дивидентите въпреки кризата - са паднали чак толкова страшно - моята доходност ще падне с около процент от 6% на 5%, хем съм гъбав с петролни и финансови акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Британските компании са ного апетитни, защото данъкът дивидент там е нула, освен ако не си бая тлъстичко инвеститорче - и само туканка - ако си честно пионерче - плащаш 5%. Не е като във Франция - да те чешат с 30% - или в Германия с 26%.Друго - Британия може да е обратняшка държава, населена с пияници и ***, но там са базирани ного могъщи световни концерни - ного - особено в добивната промишленост - която е стратегическа. Затова имам в портфейлът си акции на десетина британски. Иначе разбирам идеята на статията - вярно е, че доста британски раздават прекалено големи за печалбата си дивиденти... някои дори дивиденти над печалбата и то не 1-2 тримесечия, а трайно. Съгласен съм и за Мидичката, че с право намалиха дивидента, дано не го връщат веднага на 47 цента, но да задържат повече пари, за да намалят дългът си и да инвестират по-агресивно във газ и във ВЕИ, защо не и във водородчец. Да вземат пример от плановете на техните конкуренти и ортаци от Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Прав си. Не знам какво анализирват но много думи в статията и накрая нищо не разбрах :) Buy and Hold това е. Работи от както има борса по света. Аз до момента единствено купувам от над 20 години. Никога не съм продавал. Това е третата криза която ме удря..... 2000/2008/2020 и като ударя чертата СРЕДНО имам едно 400% ! Да имам и няколко фалирали компании , но имам други които са много по добре от 400% и като удариш средно това е ..... Вкарал съм също и в няколко хеджирани фонда....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Не са мъртви изобщо. Даже добре си вървят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още