IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ето как Великобритания може да спази обещанията за зелена икономика

Правителството в Лондон възнамерява да направи икономиката климатично неутрална до 2050 г.

08:15 | 29.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Mary Turner/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mary Turner/Bloomberg

Една от най-трудните цели

Правителството също се кълне в „зелената реконструкция". Министърът на финансите Риши Сунак обяви програма на стойност 3 млрд. паунда за енергийно ефективни домове, училища и болници.

Ако правителството иска да постигне целта за климатична неутралитет до 2050 г., то не може да спре сега. Това е една от най-трудните цели досега, казва бившият министър по околната среда и член на Британската камара на лордовете лорд Джордж Баркър.

Той също смята, че пандемията ще направи климатичното спасяване по-належащо. Хората са „много по-наясно, че има големи рискове, които преди това просто можеха да бъдат игнорирани“, казва той.

Баркър си спомня 2000-те години, когато се опита да насърчи програми за измението на климата в правителството. „Тогава срещите ни можеха да се провеждат в една телефонна кабина“, казва той. Днес в правителствения квартал има широк консенсус, много депутати активно се ангажират с опазването на климата, признава той.

Джонсън лично също приемал въпроса сериозно, преди всичко заради семейството. Баща му е бил активист в европейското екологично движение преди десетилетия.

Правителството разполага с пет лоста за напредък

1. Възобновяеми енергийни източници: Националната комисия за инфраструктурата препоръчва да се увеличи делът на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия до 50 процента до 2030 г. В момента този дял е 32 процента. Страната вече е пионер в офшорната вятърна енергия, която трябва да се разшири. За разлика от Германия, Великобритания също така изгражда и нови атомни електроцентрали.

Ако се сметнат заедно възобновяемите енергийни източници и ядрената енергия, повече от половината от британската електроенергия за първи път идва от източници с ниски емисии. От друга страна, делът на въглищните централи е спаднал от 70 процента през 1990 г. на 2,5 процента днес. Очаква се до 2024 г. да падне до нулата. Природният газ съставлява 45 процента от енергийния микс. Важна е по-голямата прозрачност по отношение на енергийната консумация на продуктите, казва лорд Баркър.

Като председател на Съвета на директорите на руската алуминиева компания En +, той има собствен интерес към въпроса. 85 процента от компонентите на соларните системи са направени от алуминий, казва Баркър. Те могат да бъдат получени от енергийно ефективни източници или от компании, например от Китай, които не обръщат внимание на енергийния си баланс. А алуминият не е единственият пример.

2. Енергийно ефективни домове: Великобритания има много неща за наваксване в тази сфера. Британските къщи в черно са толкова легендарни, колкото и германското тройно остъкляване. В европейско сравнение остарелият британски жилищен фонд редовно се класира на последно място. Според Евростат една пета от домакинствата страдат от нехерметичен покрив, влага или мухъл. От гледна точка на Мейби енергийно ефективното обновяване на апартаментите следва да бъде основен приоритет.

Новият пакет за три милиарда на правителството предоставя ваучери за обновяване до 10 000 британски лири на домакинство. Сумата обаче не е достатъчна, за да се модернизират всички къщи. Надяваме се, че това е само авансово плащане, казва Роузи Роджърс от Greenpeace. Очаква се министърът на финансите Сунак да добави още средства през есента.

Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 3 години
Нито UK, нито ЕС ще постигнат тия бръщолевеници за 0 емисии към 2050 г. Ще се напредне осезаемо, но няма да е 0.А англичаните имат какво да си мислят и за санирането. Не само покривите им са отвратни. Прозорците им все още са дървени, не уплътняват добре. А където има PVC - то е с малко камери, неудобно и не изолира също добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още