IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ето как Великобритания може да спази обещанията за зелена икономика

Правителството в Лондон възнамерява да направи икономиката климатично неутрална до 2050 г.

08:15 | 29.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Mary Turner/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mary Turner/Bloomberg

Докато обаче няма натиск от надзора, малко неща ще се случат. Досега банките се защитаваха с това, че не успяват да определят количествено регулаторните рискове от изменението на климата. Тиодър очаква, че първоначално кризата ще върне нещата назад: В момента целта е да се спаси икономиката като цяло, поради което климатичните рискове се преместиха на заден план. В средносрочен план обаче темата ще продължи да е важна.

През следващите месеци ще стане ясно колко зелено ще бъде възстановяването на Великобритания. Очаква се правителството да създаде държавна инфраструктурна банка. Целта е тя да замени Европейската инвестиционна банка, но би могла да се съсредоточи и върху екологичните проекти.

Зелена инвестиционна банка вече съществуваше по време на либерално-консервативната коалиция от 2012 до 2015 г. Въпреки това тя беше продадена на инвестиционната банка Macquarie, веднага щом консерваторите отново се върнаха на власт.

„Нуждаем се от национална инфраструктурна банка“, казва Никола Стърн, експерт по климата в Лондонското училище по икономика (LSE), в неотдавнашен уебинар. Тя трябва да инвестира в „чиста инфраструктура“ като велосипедни алеи, станции за зареждане и широколентова връзка.

Brexit създава риск за зеления обрат. Ако в бъдеще има по-малко сътрудничество между операторите на електропреносната мрежа от двете страни на Ламанша, преминаването към възобновяеми енергийни източници ще стане по-скъпо, казва Мейби. „В това отношение зелената програма може да стане жертва на Brexit“.

Напротив, според Баркър Brexit предизвиква особена амбиция сред правителството да стане отличник на Европа в опазването на климата. "Много хора в Европа смятат, че ние, британците, не сме в ред, защото гласувахме за Brexit", казва той.

Сега обаче можем да докажем, че са прогресивна нация и да продължим да се ангажираме с глобалната програма за мултилатеризъм. Следователно Джонсън ще направи всичко възможно да направи климатичната конференция в Глазгоу повратна точка, подобна на тази на конференцията в Париж през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 3 години
Нито UK, нито ЕС ще постигнат тия бръщолевеници за 0 емисии към 2050 г. Ще се напредне осезаемо, но няма да е 0.А англичаните имат какво да си мислят и за санирането. Не само покривите им са отвратни. Прозорците им все още са дървени, не уплътняват добре. А където има PVC - то е с малко камери, неудобно и не изолира също добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още