IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ето как Великобритания може да спази обещанията за зелена икономика

Правителството в Лондон възнамерява да направи икономиката климатично неутрална до 2050 г.

08:15 | 29.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Mary Turner/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mary Turner/Bloomberg

3. Индустрия: Деиндустриализацията, която Лондон насърчава след управлението на Маргарет Тачър през 80-те години на миналия век, спомага за превръщането на страната в климатичнонеутрална нация. 80 процента от икономическата продукция се генерират от услугите. Великобритания е в сравнително благоприятно начално положение, тъй като има по-малко производствена индустрия с високо потребление на енергия в сравнение с други страни, казва Баркър.

Ето защо няма силно лоби за изкопаемите горива. Индустриалната стратегия на правителството насърчава "чистия растеж" на нови технологии като изкуствен интелект, биотехнологии и финтех. Енергоемките компании са принудени да променят посоката. Например новият шеф на BP Бернар Лоуни си е поставил за цел да направи бизнеса на цялата енергийна компания климатично неутрален най-късно до 2050 г. Групата за потребителските стоки Unilever иска да бъде готова с това през 2039 година.

4. Трафик: Причинената от коронавируса криза предизвика преосмисляне, градове като Лондон правят техните улици по-удобни за велосипедистите и изтласкват автомобилния трафик от центъра на градовете. Електронната мобилност също преживява бум. Продажбите на електромобили се увеличиха с над 200 процента през юни спрямо година по-рано.

Част от това може да се обясни с отложеното търсене след принудителната пауза зарадикоронакризат, казва шефът на Podpoint Феърбеърн. Но основният фактор е новото отношение към клиента. „Хората обръщат повече внимание на зелените услуги“. Компанията му сега инсталира 2500 зарядни станции в частни домове на месец. Обществената инфраструктура в супермаркетите и бензиностанциите също е на прага на пробив, казва Феърбеърн.

Освен в пионера Норвегия тази инфраструктура е най-добре развита във Великобритания. Той прогнозира, че мрежата ще "избухне" през следващите две години. Това до голяма степен се финансира с частни средства. Държавата би могла да помогне за инвестициите в по-малко атрактивните от комерсиална гледна точка места.

5. Green Finance: Лондонският финансов сектор също иска да стане по-зелен. Институционалните инвеститори все по-често разпределят капитала си според критериите на ESG и оказват съответния натиск върху бизнеса. През юни ръководителят на централната банка Андрю Бейли написа отворено писмо заедно с предшественика си Марк Карни за зелената реконструкция на икономиката.

Преди няколко години АЦБ беше първият банков регулатор в Европа, който поиска финансовите институции да вземат предвид климатичните рискове при управлението на риска. Проблемът: Към днешна дата това са само препоръки, а не задължителни разпоредби. Така че не много неща са се променили. „Банките биха могли да играят решаваща роля в опазването на климата, ако променят критериите си за финансиране на компаниите“, казва Сам Тиодър от рейтинговата агенция Scope.

Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 3 години
Нито UK, нито ЕС ще постигнат тия бръщолевеници за 0 емисии към 2050 г. Ще се напредне осезаемо, но няма да е 0.А англичаните имат какво да си мислят и за санирането. Не само покривите им са отвратни. Прозорците им все още са дървени, не уплътняват добре. А където има PVC - то е с малко камери, неудобно и не изолира също добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още