IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяната в Беларус – гражданите, ЕС или Русия

Ще се озове ли Светлана Тихановская от лидер на опозицията в управлението на държавата, коментира Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ

12:44 | 19.08.20 г. 17
Промяната в Беларус – гражданите, ЕС или Русия

По думите ѝ подкрепата за протестите на Европейския съюз е категорична и вероятността за налагане на санкции срещу режима на Лукашенко е очаквана.

„Трябва да сме с ясно съзнание, че санкциите са противоречива мярка, защото се отразяват и на обикновените граждани. Но същевременно показват, че не се търси компромис, а изход от ситуацията“, посочи проф. Кръстева.

Във връзка с обещаната помощ и съдействие от Русия, тя поясни, че руският президент не желае да загуби последния си бастион. „Владимир Путин се оказа вчера най-търсеният лидер. С него настояваха да разговарят Макрон, Меркел и Шарл Мишел. Макар и с различни думи, всички те бяха с едно и също послание“, отбеляза политологът.

Според проф. Кръстева въпреки че Светлана Тихановская се оказа най-неочакваният избор за лидер на опозицията, това не ѝ е попречило да внесе ярка заявка за управлението на държавата. „В политическия дневен ред тя предлага първо – успокоение на нацията и второ – да организира избори. Тя не желае да окупира властта с помощта на гнева на протестиращите“, посочи Анна Кръстева и прогнозира, че най-вероятният сценарий се изразява в бавното и мъчително сваляне на Александър Лукашенко.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Т.е. не внасят нищо от Русия :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И още нещо, кажи 1 държава от покровителския кръг на Расийка, която да е добре и доходите са високи? Само една, хайде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Другарче, първо нищо вярно няма в "статистиката" ти.Бешарус е жизнеспособна държава, която може да живее и без хватката на Масква. Вносът от Рашастан е на горива и полезни изкопаеми. Последно си внесоха петрол от СА, тъй, че всякакви зависимости се преодоляват! Износа бил за Рашастан, нямаш и представа какво изнасят, нали? Основно са преопаковани продукти от ЕС със сменена табела от произведено в ЕС на произведено в Беларус, заради санкциите.Украйна я знам от времето преди майдана - бедна и окъсана държава, държана за врата с чатал от московските yроди. След няколко години заплатите и в Украйна ще са по-високи от Рашастан.Беларусите добре виждат през годините какво е ЕС и какво е Кремъл, никой млад човек не иска повече да бъде с петолъчниците! Младите ви плюят на пропагандите и лъжите и искат да живеят добре, а добрето е с ЕС. Само като видиш разликата между Естония и Беларус, преди една нога и е ясно и на слепите къде е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
Ае какъв анализатор а тая от НБУ .... Нов Български Сороспийски Университет ...ае ше ги замола там с техните тъпотии. Тука става въпрос за геополитика и мазния Запад искат да ги разтурят и Беларус, Руслямистите са им казали че ако пипнат там кат в Украйна ше ядат сериозно бой, там няма две мнения по въпроса за Укрия същото само че се проточиха нещата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Да, жалко е когато някакви диванни анализатори, които наблюдават събитията от 2000 км се опитват да анализират на базата на видеоклипчета от дронове. Какво ще направят Меркел и Макрон, ако Лукашенко изкара танковете по улиците? Нищо. 60% от вноса е от Русия. 38-40% от износа е за Русия. Прекъсват връзките с Русия и к.а.п.у.т. Какво може да й обещае ЕС на Беларус, поредната Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
натам вървят нещата, шот нещо се фанаха верно мноо на сериозно щом чак неква с витрини от НБУ коментира нещо дет е излишно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 3 години
Трябва да направят те един референдум за присъединяване към РФ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още