IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо европейците вече не мечтаят за Америка?

Отношението на Стария континент към американците се променя от завист към състрадание

09:17 | 11.10.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Първоначално с жена ми предполагахме, че ще се озовем в САЩ. От време на време тя ме ръчкаше да кандидатствам за зелена карта. Постепенно спряхме да водим този разговор. Американският живот губеше привлекателност. През 2009 г. срещнах палестинец в Персийския залив, който - в пример за исторически анахронизъм - изпращаше пари на негов роднина в Калифорния, разорен от финансовата криза.

Днес средният почасов доход в САЩ е приблизително същият, както когато се преместих в Пало Алто. Виждам как мои американски приятели прекарват живота си в притеснения относно плащането на здравните си осигуровки, дълговете от колежа, университетското образование на децата и финансирането на пенсиите, на които се надяват. Те ми напомнят за героя от „Америка” на Кафка, който работи като разносвач през деня и учи през нощта. Запитан кога спи, той отговаря: „Ще спя, когато приключа с обучението си. Засега ще пия черно кафе.”

Европейското отношение към американците се променя от завист към състрадание. Тази пролет ирландски дарители събраха милиони долари за индианците Чокто, връхлетени от коронавируса. Подаръкът беше вид благодарност: през 1847 г. племето е изпратило пари на ирландците, застигнати от картофения глад.

Дежурното възражение на всичко това е, че хората, живеещи в старата ни къща в Пало Алто (сега на стойност 5,4 млн. долара), са неумозримо богати и работят за компании, които формират моя живот. Вярно е, макар че има по-голям шанс да станете милиардер, ако към това се стремите, в Скандинавия, отколкото в САЩ. Известно е също, че социалната мобилност в Северна Европа вече е по-висока. Трябва да спомена и катастрофалните пожари в Калифорния, които обагриха в оранжево небето над Пало Алто това лято.

Днес САЩ ми напомнят за Аржентина. Когато бях в Буенос Айрес през 2002 г., интервюирайки потомци на италианци, испанци, британци и поляци по време на поредната финансова криза, си помислих: техните баби и дядовци са отишли ​​в грешната държава. Трябвало е да емигрират в САЩ.

Аржентински историк ме поправи: в началото на миналия век тези хора са взели правилното решение. Не биха могли да знаят, че най-ценното нещо, от което се отказват са европейските им свидетелства за раждане. През 2002 г. внуците им се редяха на опашки за паспорти пред испанското и италианското консулства.

По същия начин бедните скандинавски фермери, населили американския Среден Запад, са направили разумен избор тогава. Но техните роднини, останали у дома, в крайна сметка живеят по-добре. Доналд Тръмп иска по-малко имигранти от „скапани държави“ и повече „от места като Норвегия“.

Въпросът е по каква причина норвежците биха пожелали да дойдат в Америка днес, освен като доброволци. Всъщност подозирам, че много американци от скандинавски, германски и ирландски произход сега ровят из тавана за рожденото свидетелство на дядо си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Това, че не мечтаели всички европейци, е силно невярно твърдение.Всъщност, САЩ са подходящи за един тип хора и неподходящи за друг тип.Ако човек няма големи цели, а иска да живее спокойно, осигурено и здравословно, чувства се повече част от група, отколкото личност, консервативен - бяла Европа е мястото и Австралия.Ако човек е амбициозен, новатор, желаещ да създаде и развие нов бизнес, мисли, че човек се определя като личност заради какъвто е, а не заради от къде идва, либерален - мястото е САЩ.Не е случайно, че 95% от иновациите и изобретенията идват от САЩ.Въпрос на избор. Но едно е да избираш между Мерцедес и БМВ, друго е да избираш между Кавказ и Судан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
Solar Power
преди 3 години
Ами има си и предимства :) Например пистол ..... и ако те барне някой го пукаш ..... или пък ако намериш злато / нефт / вода в градината си , то те са твои ...... има и други хубави неща за хората които не ги мързи това е ..... който чака на готово в Америка ще му е много трудно..... по добре да иде в по соц държава .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Щото от толерастия я превърнаха в клоака, ако направиш комплимент на жена, ще те изкарат, че си я изнасили. Един американец разказваше, как ако дете се е изгубил в магазина, вика жена да му помогне, че да не го помислят за педофил. А черните са като *** тук - само права, без задължения. Имало било расизъм, ами да погледнат статистиката в затворите с какви е пълно, те са най-голям процент, нормално е да са предубедени полицаите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
troika
преди 3 години
Интересни промени. Любопитен факт е, че от калифорния в последните 10г. са си заминали около 10 млн. хора. Отишли са в щати с по-малко разходи, по-малко бездомни и други предимства. От щата Ню Йорк пак е подобна тенденцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
beinsa
преди 3 години
Америка за жалост западна.Дори България скоро ще е в по-добро икономическо състояние от 45 от общо 50 щата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още