IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо европейците вече не мечтаят за Америка?

Отношението на Стария континент към американците се променя от завист към състрадание

09:17 | 11.10.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В първия роман на Франц Кафка, "Америка" (1927), тийнейджър от Централна Европа е позорно натирен в САЩ, след като е "съблазнил" семейната прислужница. (По-късно се разбира, че тя - чудовищна кафкова фигура - е извършила прелъстяването.) В пристанището на Ню Йорк момчето е посрещнато от богат непознат: чичо му, който се оказва американски сенатор. Капитанът на кораба отправя поздравления: „Сега ви очаква блестяща кариера.“

Кафка се е подигравал на европейската мечта за Америка, която е била обхванала собственото му семейство. Братовчед му Ото, който бил емигрирал в САЩ, без да говори английски, в крайна сметка основава брилянтно именуваната компания Kafka Export. Подобно на безброй европейци, и аз израснах, мечтаейки за Америка. Бавната смърт на тази мечта промени европейското въображение, пише Саймън Кюпър за Financial Times.

Когато бях на 10, през 1980 г., баща ми, учен, реши да прекара една академична година в Станфордския университет, така че се преместихме в Пало Алто, Калифорния, което в онези дни преди технологичните милиардери беше очарователно университетско градче, където преподавателската заплата на баща ми ни осигури голяма къща, облицована с дъски, на улица с дървета от двете страни.

Една слънчева утрин, скоро след като пристигнахме, наблюдавахме как една стара къща, натоварена на платформа, се мести на по-добро място. Това, помислих си, е Америка: ако нещо в живота ви не е както трябва, го поправяте.

Дори много анти-американци искаха да се радват на това. Писателят Пи Джей О’Рурк разказва как е бил държан на прицел в Ливан през 1984 г. „от едно хлапе на Хизбула, при един от онези контролно-пропускателни пунктове, крещейки срещу мен нещо за Америка, Великия Сатана и т.н.” Когато детето спряло да пищи, то казало на О’Рурк, че иска да учи стоматология в Диърборн, Мичигън.

През 1993 г. се завърнах в САЩ за славна година в университета. Една вечер на купон се натъкнах на британец с акцент от работническата класа на Лондон, който беше намерил щастието си в Бостън - град, в който никой не го беше грижа за мястото му в класовата стълбица. САЩ бяха място, където европейците можеха да се преродят. Започнах да кандидатствам за работа там, но плановете ми бяха осуетени, когато FT ми направи предложение. Реших да го приема, мислейки, че мога да опитам в Америка по-късно.

През 2004 г. се ожених за американка. Въпреки всичките й чудни качества, сигурен съм, че прехвърлях любовта си към страната й към нея. Всеки път, когато посещавахме САЩ, дядо й ме поздравяваше с „Добре дошъл в Америка!“, сякаш той лично ме удостояваше с американската благодат.

Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Това, че не мечтаели всички европейци, е силно невярно твърдение.Всъщност, САЩ са подходящи за един тип хора и неподходящи за друг тип.Ако човек няма големи цели, а иска да живее спокойно, осигурено и здравословно, чувства се повече част от група, отколкото личност, консервативен - бяла Европа е мястото и Австралия.Ако човек е амбициозен, новатор, желаещ да създаде и развие нов бизнес, мисли, че човек се определя като личност заради какъвто е, а не заради от къде идва, либерален - мястото е САЩ.Не е случайно, че 95% от иновациите и изобретенията идват от САЩ.Въпрос на избор. Но едно е да избираш между Мерцедес и БМВ, друго е да избираш между Кавказ и Судан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
Solar Power
преди 3 години
Ами има си и предимства :) Например пистол ..... и ако те барне някой го пукаш ..... или пък ако намериш злато / нефт / вода в градината си , то те са твои ...... има и други хубави неща за хората които не ги мързи това е ..... който чака на готово в Америка ще му е много трудно..... по добре да иде в по соц държава .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Щото от толерастия я превърнаха в клоака, ако направиш комплимент на жена, ще те изкарат, че си я изнасили. Един американец разказваше, как ако дете се е изгубил в магазина, вика жена да му помогне, че да не го помислят за педофил. А черните са като *** тук - само права, без задължения. Имало било расизъм, ами да погледнат статистиката в затворите с какви е пълно, те са най-голям процент, нормално е да са предубедени полицаите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
troika
преди 3 години
Интересни промени. Любопитен факт е, че от калифорния в последните 10г. са си заминали около 10 млн. хора. Отишли са в щати с по-малко разходи, по-малко бездомни и други предимства. От щата Ню Йорк пак е подобна тенденцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
beinsa
преди 3 години
Америка за жалост западна.Дори България скоро ще е в по-добро икономическо състояние от 45 от общо 50 щата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още