IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две жени отличени с Нобела за химия за начин за редактиране на ДНК

Откритието може да се използва за лечение на генетични заболявания

13:58 | 07.10.20 г.
<p>
	<em>Дженифър Даудна (вляво) и Еманюел Шарпантие (вдясно). Снимка:&nbsp;EPA/Berit Roald&nbsp;</em></p>

Дженифър Даудна (вляво) и Еманюел Шарпантие (вдясно). Снимка: EPA/Berit Roald 

Двама учени бяха отличени с Нобелова награда за химия за 2020 г. за разработване на инструменти за редактиране на ДНК, съобщи BBC.

Французойката Еманюел Шарпантие и американката Дженифър Даудна са тазгодишните носители на приза за работата им по технология за редактиране на генома.

Тяхното откритие, известно като Crispr-Cas9, е начин за извършване на специфични и точни промени в ДНК, съдържаща се в живите клетки.

„„Можем да редактираме всеки геном, можем да задаваме всякакви въпроси“, коментира химикът Клаес Густафсон. Той добави, че откритието може да се използва за лечение на генетични заболявания.

Удостоените с наградата учени са създали програмируеми генетични ножици, които могат да се използват за „разцепване на ДНК“. 

„Тази технология оказа революционно въздействие върху науките за живота, допринася за нови терапии срещу рак и може да сбъдне мечтата за излекуване на наследствени болести“, се казва в изявление на Кралската шведска академия на науките, цитирана от Bloomberg.

Шарпaнтие, директор на звеното за патогените на института Макс Планк в Берлин, и Даудна, професор в Калифорнийския университет в Бъркли, ще споделят наградата за откриването на така наречените генетични ножици.

„В този генетичен инструмент има огромна сила, която засяга всички нас. Това не само е революционно за основната наука, но ще доведе до иновации и новаторски лечения“, каза Клаес Густафсон, председател на Нобеловия комитет по химия.

Само пет жени преди това са били отличавани с наградата за химия. Мария Кюри е първата жена, станала Нобелов лауреат, като печели наградата за химия през 1911 година.

Миналата година наградата за химия получиха американецът Джон Гудинаф, британецът Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино за разработването на литиево-йонните батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още