IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alpha Bank получи оферти за изкупуване на част от лошите кредити

Гръцките банки се борят с необслужвани вземания за над 60 млрд. евро

11:12 | 02.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцката Alpha Bank, която е четвъртата по големина банка в страната, е получила две оферти за пакет от лоши кредити на стойност над 10,6 млрд. евро, пише Ройтерс. Портфолиото, известно още и като "Галакси", съдържа основно потребителски кредити (7,6 млрд. евро) и заеми за средни по големина и големи предприятия.

От банката не дават повече подробности за офертите.

Гръцките банки се опитват да намалят дела си от лоши заеми в размер на около 60 млрд. евро, пише още Ройтерс. Голяма част от тях са от времената на тежка икономическа криза, свила гръцката икономика с около 25%.

Alpha Bank, в която дял от 11% държи Гръцкия фонд за финансова стабилност (HFSF), се опитва да намали съотношението на лошите вземания до 13% от общия брой отпуснати кредити. През второто тримесечие банката съобщи за печалба в размер на 97,3 млн. евро, но необслужваните й задължения си остават в размер на около 30 на сто от общите.

Гръцката банка оперираше и в България, но се изтегли, продавайки своите активи на "Пощенска банка", през лятото на 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още