IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Пощенска банка придоби клона на Alpha Bank в България

Банковите дейности на Alpha Bank са на обща стойност 500 млн. лева

20:18 | 17.07.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пощенска банка, с юридическо име „Юробанк България“, и Alpha Bank са подписали споразумение за придобиването на клона на Алфа банк България. Придобиването включва всички банкови дейности на Alpha Bank на обща стойност 500 млн. лева и кредити в размер на над 800 млн. лева, става ясно от прессъобщение на двете финансови институции.

След финализирането на предлаганата трансакция Пощенска банка ще стане четвъртата по големина банка на пазара според размера на кредитната и депозитната си база.

Сделката ще има позитивно отражение върху приходите преди провизии на Пощенска банка от втората година след придобиването и значително ще подобри коефициентите на покритие, като капиталовата адекватност ще бъде над 20%, а ликвидните буфери също ще бъдат значително над регулаторните изисквания, се твърди още в прессъобщението.

До приключването на сделката клиентите на Alpha Bank ще могат да извършват всички операции в обслужващите ги финансови центрове, а след това на тяхно разположение ще бъде клоновата мрежа на Пощенска банка.

Пълното завършване на трансакцията се очаква преди края на 2015 година след финализиране на окончателната документация по сделката и получаването на всички необходими одобрения от отговорните институции в България, Гърция и Европейската комисия (Единния надзорен механизъм, Европейската централна банка и др.).

Междувременно Българска народна банка (БНБ) съобщи, че в качеството си на надзорен орган в приемащата страна е поддържала активна комуникация с участниците в анонсираната сделка, надзорните власти в Република Гърция и Единния надзорен механизъм в качеството му на надзорен орган по произход за поделенията и клоновете на банките от страни от еврозоната, които оперират в България.

Централната банка допълня, че подкрепя консолидационните процеси и трансформацията на собствеността в банковата система, които са движени от пазарни мотиви и заедно с това допълнително укрепват капиталовата база и ликвидността, финансовата самостоятелност и операционната независимост от банкови системи на други страни.

Като част от ангажиментите, поети в споразумението по втората спасителна програма за Гърция от 2012 година, банките в страната се ангажираха да преструктурират своите операции, да продадат своите активи на Балканите и да се фокусират предимно върху вътрешния пазар.

За сделката първи съобщи Ройтерс по-рано днес.

Според източници на Ройтерс от гръцката Eurobank сделката ще бъде на символичната стойност от 1 евро. Това е само първата стъпка от цяла поредица операции, чиято цел е всяка гръцка банка да се концентрира върху пазарите, където има по-силно присъствие, и да отстъпи от онези, където позициите ѝ не са силни, отбелязва агенцията.

„Юробанк България“ има активи за 5,9 млрд. лева към края на март, а чистата печалба за първото тримесечие е 20,8 млн. лв., допълва агенцията. Alpha Bank пък е единствената от гръцките банки, които оперират в България не чрез дъщерно подразделение, а като клон. Депозитите там са гарантирани от гръцката схема за гарантиране на влоговете.
 
Към 31 март 2015 г. активите на Alpha Bank България намаляват с 6,8% до 3,4 млрд. лв. През първото тримесечие банката печели 4,248 млн. лв., което е с 53,5% по-малко спрямо реализирания положителен финансов резултат за 9,144 млн. лв. през първото тримесечие на 2014 г. Нетният лихвен доход на Alpha е нагоре с 11% на годишна база до 16,081 млн. лв., показват надзорните отчети на БНБ.
 
Всичко за дълговете на Гърция можете да четете тук!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Един дол дренки! Това, че купуваш "развалено", не значи, че ти си много здрав....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Schroeder
преди 8 години
А бях останал с впечатлението, че Алфа е по-качествената банка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 11
Fiscalist
преди 8 години
Да се махат проклетите гърци, всички, алфи, юрота, да си ходят обратно в атеномия да си налягат парцалите и да си плащат дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още