IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eurobank купува бизнеса на Alpha Bank в България*?

Според Ройтерс Eurobank ще придобие около 80 клона на гръцката Alpha Bank в страната ни за 1 евро

11:15 | 17.07.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Alpha Bank в България може да се сдобие с нов собственик. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Alpha Bank в България може да се сдобие с нов собственик. Снимка: Ройтерс

Гръцката Eurobank ще придобие около 80 клона на гръцката Alpha Bank в България, съобщава Ройтерс.

„Управителните съвети на двете банки ще се срещнат по-късно в следобедните часове, за да се финализира сделката", твърди пред агенцията източник от Eurobank.

Като част от ангажиментите, поети в споразумението по втората спасителна програма за Гърция от 2012 година, банките в страната се ангажираха да преструктурират своите операции, да продадат своите активи на Балканите и да се фокусират предимно върху вътрешния пазар, припомня агенцията. 

Източник от Пощенска банка заяви за Investor.bg, че засега не може да коментира темата. Той нито потвърди, нито отрече информацията на Ройтерс, но добави, че до края на деня ще има официално становище. 

Според източници на Ройтерс от Eurobank сделката ще бъде на символичната стойност от 1 евро. Това е само първата стъпка от цяла поредица операции, чиято цел е всяка гръцка банка да се концентрира върху пазарите, където има по-силно присъствие, и да отстъпи от онези, където позициите ѝ не са силни, отбелязва агенцията.

„Юробанк България“ има активи за 5,9 млрд. лева към края на март, а чистата печалба за първото тримесечие е 20,8 млн. лв., допълва агенцията. Alpha Bank пък е единствената от гръцките банки, които оперират в България не чрез дъщерно подразделение, а като клон. Депозитите там са гарантирани от гръцката схема за гарантиране на влоговете. 

Акционери в Пощенска банка, с юридическо име „Юробанк България“ АД, която към май 2015 г. е шестата по активи банка на българския пазар, към декември 2014 г. са ERB New Europe Holding B.V. от Холандия с 54,27%, Eurobank Ergasias S.A. от Гърция с дял от 34,56% и CEH Balkan Holdings Limited от Кипър с 11,16%, показва справка в последното издание "Банките в България" на Българска народна банка. 
 
Гръцките банки, сред които Piraeus и Alpha Bank, разширили рязко своята дейност в държавите на Балканския полуостров след финансовата криза, сега са изправени пред сериозна местна криза. Припомняме, че те бяха временно затворени в началото на месеца, като се очаква да започнат поетапно отваряне в понеделник. 

Според Ройтерс гръцките дъщерни банки заемат дял от 20% от банковите системи на България и Македония и малко по-малко в Румъния, Сърбия и Албания.

В края на юни агенция Ройтерс писа, че властите в България, Румъния, Сърбия, Албания и Македония твърдят, че са изолирали местните банки така, че дори и банката майка в Гърция да се срине, дъщерните дружества да могат да оцелеят. Преди седмици главният икономист на UniCredit за региона на Централна и Източна Европа Любомир Митов каза, че каналите за възможна "зараза" са овладяни, но с изключение на един. По негови думи може да възникне проблем, ако хората започнат да теглят депозитите си. Като цяло той смята, че твърденията за крайни негативни ефекти върху българската икономика са преекспонирани.

Изчисления на UniCredit показват, че към края на 2014 г. капиталовата адекватност на Обединена българска банка е 27,4% при 15,6% през 2011 г., на Пиреос е 28,5% при 20,1%, а на Юробанк – 24,8% при 15,4%.

* Актуализирана в 11,48 часа

Новините за Гърция може да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 1
vstoykov
преди 8 години
Насим Талеб нарича подобни индивиди "окрехкостители".Питай генералния мениджър какво мисли за творчеството на Насим Талеб. Ако е запознат с него ще позеленее от яд. Все едно си го напсувал. Обаче очаквай после, че може да се наложи да си търсиш друга работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Ами никакви сметки не си и правят: Гледат на света през шаблонче с дупки, все едно, решаваш тест от шофьорските изпити пред КАТ. Кое има и кое няма смисъл, изобщо, не си задават въпроси. генерален мениджър на /сега/ моята банка, 20 мин, гледа като умрял шаран, след като го питах ОК, реално взети но, изпапани пари - БАНКАТА какво може да направи с тях? Имам чувството че, завалията, до ден днешен, едва ли е осъзнал факта, че:1.Нито могат да ги вземат, нито имат гаранция.2.Без гаранции, такива "реални доходи" нямат СТОЙНОСТТА на обезпечение. 3.Лошите кредити са функция на криви сметки4.и т.н.Когато някой е зомбиран, е дълбоко и за дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Пирамиде, незнам какви сметки правят тия т.н. "мениджъри", ама явно или са по тотално погрешна методика, изсмукана от пръстите ... или сметките са им "без кръчмар".Преди кризата се гледаше да се даде (буквално) заем на всеки, който влезе в банката и поиска. А това е тотално... ама тотално грешно! То затова са им толкова лошите кредити. А формулата е простичка - 10% от чистият доход, трябва да е вноската. Всичко отгоре е с живот до 4-5 години макс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
Кредитите стават активи доста, преди да бъдат върнати изцяло: Някъде там, където бъдат изцяло върнати. Инак, да. Прав си.И съм се чудил много пъти на тъпата БАМКова система, която ти гледа предишните доходи при оценка, примерно, на кредит. Ами това са стари /да, получени но, и изядени!/ доходи. И никъде няма гаранции, че работещ дори на безсрочен договор, ще продължи да работи. Какво ли не става: Фалират фирми /до и държави фалират/, хора заболяват, напускат, някои и умират...но, "мениджърите" гледат, като омагьосани, едни минали доходи и опитват да си внушават, че и занапред, те ще са такива.Тъпо и нелепо но, факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
"НЕобходими". Т.е., "без които, не може". ФИЗИЧЕСКИ МИНИМУМ. Естествено, с повече е по-интересно и изборът - по-богат но, толкова.Сега, като се замисля, и 5-6 може да са много. А картелиране, пазари и т.н. - прав си за фактите - концепцията за необходимост не включва /моята/. Все пак, говорим за една изчистена от ненужно дублиране, нормална, честна и почтена ситуация. Живеем в реална, обаче. Е, то повечето банки у нас НЕ СА български. Повече /и с чужд контрол/ банки представляват повече лостове за въздействие ВЪРХУ страната, а не повече възможности ТЯ да създава здрава, народополезна икономика. - Същото, както масовото обучение на чужди езици. Защо, мислите, е сегашният напън децата от съвсем малки да се натирят на английски, немски, испански, руски и др? Ами, съответните среди си търсят проводници на своите политики. Ако човек има какво да каже, ще намери изразни средства. Дори и да няма, слушайки чуждите пропаганди, той е лост за въздействие. На този, който плаща, за да поръчва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Купува активите - кредитите,ама наследява и пасивите - депозитите!-----Аз не мога да разбера - защо кредитите се считат за "актив" ? Докато кредита не е върнат в размер, покриващ на 100% отпуснатата главница - за мен това е жив пасив! За мен, "очакван приход" не е никакъв приход, докато дефакто не стане такъв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
stota4kata
преди 8 години
Купува активите - кредитите,ама наследява и пасивите - депозитите!И докато при А не е ясно колко ще бъдат върнати и ще спечели, то П на 100% ще трябва да ги покрие или да осигури висока ликвидност ~30%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
ivasilev1
преди 8 години
ако погледнем макроикономически има и доза ирония в тази статия. Имам познати, т.нар. банкери, които искаха да избягат като работещи от пощенска банка, преминаха през няколко банки, установиха се в Алфата и ето сега отново съдбата ги връща в изходна точка.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
Натрий
преди 8 години
Не ми стана ясно защо за 1 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
vzhekoff
преди 8 години
Това е абсурд - 5-6 банки. То и сега има леко картелиране, а при 5-6 банки смятай, че си приключил със всякакъв пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още