IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундестагът отказа изричната подкрепа за "Северен поток 2"

AfD поиска ангажимент на правителството с всички налични средства за проекта, но депутатите отхвърлиха това предложение

15:26 | 20.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският парламент не подкрепи искане на "Алтернатива за Германия" (AfD) за проекта "Северен поток 2". От партията внесоха предложение Бундестагът да поиска от федералното правителство на страната да се ангажира с реализацията на проекта с "всички налични средства на национално, европейско и международно ниво", става ясно от стенограмата по гласуването в Бундестага.

Това искане не беше подкрепено от Комисията по икономика и енергетика в парламента и тяхното решение получи одобрението на 556 от 708 присъствали депутати в пленарната зала.

В доклада на комисията става ясно, че текстовете на AfD са били дискутирани с представители на останалите парламентарни групи в германския парламент. Позицията на водещите партии са, че "Северен поток 2" ще бъде довършен и не се налага одобрение на искането на националистическата партия.

Християндемократите отбелязват, че "Северен поток 2" ще повиши сигурността на доставките и ще повиши ликвидността на газовия пазар на Европа, което от своя страна ще повиши конкуренцията.

Социалдемократите също посочват важността на проекта и допълват, че санкциите на САЩ застрашават връзките между двете страни. "За тези констатации не се се изисква предложение на парламентарната група на AfD", заявяват те.

Левите (Die Linke) отчитат множеството декларации, с които германските депутати изказват подкрепата си за газопровода. За Зелените (Die Gruеnen) пък "Северен поток 2" разделя Европа и заявяват, че заобикалянето на Украйна не би могло да бъде наречено диверсификация. По тази причина и в парламентарната група отхвърлят идеята за подкрепа на проекта.

Санкциите на САЩ от края на 2019 година спря реализацията на "Северен поток 2" буквално на няколко километра от финала на проекта. Германия коментира, че решенията за санкции срещу проекта трябва да бъдат взимани от Европа, а не от САЩ. Външният министър на страната Хайко Маас заяви през октомври, че Германия не се отказва от реализацията на "Северен поток 2".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още