IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС опипва почвата за санкции срещу Турция

По време на срещата си в понеделник министрите на външните работи ще анализират условията за взимане на мерки срещу Анкара

08:50 | 07.12.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейските министри на външните работи ще разгледат условията за налагане на санкции срещу Турция заради търсенето на газ в Средиземно море, преди окончателното решение да бъде взето от европейските лидери на срещата им в четвъртък.

По време на днешното заседание на министрите няма да бъде взимано решение, но ще бъдат анализирани условията за такова, пише Ройтерс. Още през октомври лидерите на блока предупредиха Турция да спре проучвателната дейност за находища на газ в спорните с Кипър и Гърция води на Средиземно море или ще има последствия.

Решението на Турция от края на ноември да прибере плавателния съд, който проучва района за газ, отчасти успокои напрежението, но по думите на европейски представители и дипломати други по-общи въпроси – като турската намеса в Либия, Сирия, отношенията с Русия, както и авторитаризмът в страната, са затвърдили позициите на ЕС.

„Не съм наясно да има европейско правителство, оспорващо виждането, че ситуацията е по-лоша, отколкото през октомври и че европейските лидери трябва да обмислят последствия“, посочва високопоставен европейски представител. „Поискахме промяна, която не се осъществи“, допълва той.

Европейският съюз посочва, че турските кораби продължават да извършват проучвателни дейности в Средиземно море, като според Гърция официалните преговори с Турция са невъзможни.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова миналата седмица Турция да спре играта на „котка и мишка“, предлагайки отстъпки, само за да се отметне от тях по-късно.

За момента Германия е страната, която държи ключа към евентуалното налагане на санкции. Берлин се надява да успее да посредничи в спора между Анкара и Атина, но подновяването на проучвателните дейности за газ през октомври разгневиха Германия.

„Връщането а кораба за проучвания отново на вода веднага след срещата на върха (през октомври) не беше прието добре от страните членки, които вложиха много усилия с Гърция и Турция. Има граници дори и за германското търпение“, посочва европейски дипломат, запознат с подготовката на срещата на върха.

Според Франция и Европейския парламент е време Турция да бъде наказана. От своя страна властите в Анкара определят заплахите за ограничения като неконструктивни.

Европейският парламент призова за санкции срещу Турция на 26 ноември, но връщането в пристанището на проучвателния кораб „Оруч Реиз“, както и призивите на президента Реджеп Ердоган за диалог може да дадат на ЕС причина да забави взимането на мерки поне засега.

„Санкциите се обсъждат, но те не са автоматични“, коментира европейски дипломат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"опипването" в тъмното носи изненади ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Hahoto2
преди 3 години
До като опипва, най-много да хване султана за ибрика! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още