IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия: Не променяме позицията си за "Северен поток 2"

Смятаме екстериториалните санкции за незаконни, коментира говорител на германското енергийно министерство

17:56 | 07.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Строителството на &quot;Северен поток 2&quot;. Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Строителството на "Северен поток 2". Снимка: "Газпром"

Позицията на Германия за "Северен поток 2" остава без промяна, заяви говорителят на германското Министерство на икономиката и енергетиката Анна Софи Айхлер, цитирана от ТАСС. Нейният коментар е във връзка с интервю на изпълняващия длъжността американски посланик в Германия Робин Куинвил, в което той призова Берлин да наложи мораториум върху строителството на газопровода.

"Смятаме екстериториалните санкции за незаконни", обяви Айхлер.

През миналата седмица Конгресът на САЩ затегна санкциите срещу руските газови проекти в Европа - "Северен поток 2" и "Турски поток". Двете камари на институцията се разбраха да премахнат възможността американският президент да не налага ограничения, когато това засяга националните интереси.

Заради американските санкции строителството на "Северен поток 2" спря само на няколко километра преди финала му. Остават недовършени 120 километра от участъка от газопровода, преминаващ през водите на Дания, и около 30 километра от трасето в германската акватория.

От "Газпром" заявяват своята готовност да довършат проекта без помощта на чужди строителни компании. Очакваше се това да започне в последните седмици на годината. В региона маневрират няколко морски съда, които плават под руски флаг и са в състояние да полагат тръби по морското дъно.

Това са "Академик Черский", както и спомагателни баржи "Умка" и Finval. На 5 декември Федералната служба по корабоплаване и хидрология на Германия съобщи, че в периода между 5 декември и 31 декември 2020 година руският кораб "Фортуна" ще извършва дейности, свързани с изграждането на тръбопровод, посочват от руското издание "Ведомости".

Корабът напусна пристанището "Висмар" и се отправи към Росток, показват данните на Marine Traffic. В момента обаче "Фортуна" е в режим на ограничена маневреност отново в близост до "Висмар".

Коментарите на анализатори, цитирани от изданието Прайм, сочат, че това може да е свързано с неблагоприятни метеорологични условия или с финалната подготовка на възобновяването на работата по проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
тръбите за балтик пайп са произведени на 85% , всички договори с всички изпълнители са подписани , строителните дейности на различни участъци са започнали вече . октомври 2022 потича газ ... през това време рассийският кораб за полагане на търби прави пореден учебен курс от калининград до трасето на северен паток 2 , за да покаже на новобранците матроси де е тръбата в морето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още