IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Ако Русия искаше да убие Навални, щеше да го направи

Според президента Русия се е справила по-добре от САЩ и Европа с последиците от коронавируса

16:21 | 17.12.20 г. 69
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимки: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин отхвърли възможността руските тайни служби да стоят зад почти фаталното отравяне на опозиционния лидер Алексей Навални. По думите му ако Русия е искала да убие Навални, е щяла да успее да го направи.

Путин на свой ред обвини Навални във връзки с американското разузнаване и допълни, че руските служби трябва да го наблюдават. „Но това изобщо не означава, че трябва да го отравяме. На кого е от полза? Ако искахме, щяхме да го направим докрай“, коментира той по време на годишната си пресконференция в четвъртък, цитиран от Bloomberg.

Сайтът Bellingcat съобщи по-рано през седмицата, че Навални е бил следен поне от 2017 г. от отряд на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ). Според Путин обаче това е атака, която цели да дискредитира ръководството на страната, а произходът на информацията е от американските служби.

По време на пресконференцията, осъществена чрез видеовръзка с журналисти от цялата страна, руският лидер изрази увереност за резултатите от борбата с Covid-19. По думите му Русия се е справила по-добре от САЩ и Европа с коронавируса. Той обаче показа предпазливост по отношение на руската ваксина „Спутник V“ и заяви, че на този етап все още няма да се ваксинира заради възрастта си.

„Експертите ни казват, че ваксините, достъпни сега, са предназначени за граждани в определена възрастова категория“, коментира 68-годишният президент. „Ще си я сложа веднага щом стане възможно“, допълни той.

Отношенията със САЩ

Руският лидер изрази увереност, че Москва може поне частично да подобри крехките си отношения с Вашингтон при управлението на президента Джо Байдън, когото Путин описа като „опитен“ както във външната, така и във вътрешната политика. Президентът също така изрази увереност, че Доналд Тръмп няма да напусне политическия живот след края на мандата си, като се има предвид широката подкрепа, на която се радва в САЩ и след като спечели почти 50% от гласоподавателите на последните избори.

По темата за газопровода „Северен поток 2“, свързващ Русия и Германия, който е обект на американски санкции, Путин изрази надежда, че новият държавен глава няма да е против строежа му, който трябва да приключи скоро.

Колкото до своето собствено бъдеще, Путин заяви, че все още не е решил дали да се кандатира на следващите президентски избори през 2024 г.

Руската икономика

Руският президент подчерта, че страната се справя по-добре с последиците от пандемията, отколкото Европа и САЩ.

Икономиката на Русия се е свила с 3,6% от началото на годината, заяви той. „Това е по-малко от всички водещи страни в Европа и Европейския съюз, по-малко от САЩ“, каза той. Според президента руската здравна система се е оказала по-добре подготвена и „по-ефективна“ от тези на другите водещи страни при справянето с разпространението на вируса.

Но дори и при това положение реалният разполагаем доход в страната ще се свие с 3%, допълни той.

Най-големият износител на енергийни продукти в света успя да се справи по-добре заради това, че голяма част от индустриите продължиха да работят по време на пандемията, а размерът на сектора ѝ на услугите е по-малък от този на западните страни. Според Световната банка икономиката на страната може да се възстанови с 2,6% догодина след спад от 4% през тази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

58
rate up comment 7 rate down comment 4
cherney
преди 3 години
Отвори си, който искаш руски форум или прочети коментари в YouTube относно Путин и руската политическа класа. Цялата тая група ще бъде и физически унищожена, когато на улицата излезе такова количество хора, че ще е премината т.нар. точка на бифуркация, т.е. ситуация, когато връщане назад няма. Руснаците ненавиждат Путин и ко., но изпитват ужасяващ страх да говорят на тая тема. Само в Западна Европа и САЩ съществуват малоуммници, които смятат Путин за сериозен лидер, а Русия за адекватно развиваща се страна. Омразата към руския елит в Русия, начело с Путин е такава, че него го очаква съдбата на Елена и Николае Чаушеску. Апропо, познавам десетки руснаци, които винаги ми задават един и същи въпрос: "Вие в Европа иддиоти ли сте и не виждате ли какво става в нашата страна?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нека да съм зле, ти да си все така "добре", бай ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 4
markov
преди 3 години
Хахаха ...много си зле човече. Поредното доказателство че патологичната Русофобия води до психични отклонения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 6 rate down comment 5
markov
преди 3 години
Пак си в грешка. Само в ограничения мозък може да съществува тезата че сътрудничество с Русия е антипод на сътрудничество със запада. Тезата ти как викоя съседна държава на Русия не била приятелска с нея пък е Пълна лъжа: Финландия, Беларус, Азербайджан, Казахстан, Китай, Монголия , Северна Корея, Абхазия и Южна Осетия ..... няма проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Рашъните вече са изпаднали в крайна мизерия, но ти, общака зад монитора, няма как да знаеш, тъй като стигаш най-много до казана за ракия на село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Разбира се, как, щом статистиката е в полза на България, а не на Расията - лъжа ще да е! Иначе цвърчите тук за официални данни, ама май само когато ви е изгодно.Типично по сесесерски - отричай допоследно, дори когато доказателствата са на масата.И още - ти НЕ си мнозинството от хората, за да говориш от тяхно име.Но за едно си прав- статистиката със средната заплата в България не е вярна, но за твое съжаление тя е занижена. Заради все още големия сив сектор в цели индустрии, официалните заплати са много по-ниски от реалните. Тоест, средната заплата предполагаемо е около 1700 лева. Реалната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 3
markov
преди 3 години
Само с първото ти изречение , цитирам " Овчарче, това ли измисли? Тия 587 милиарда са всички пари на Расията. " показваш че хал хабер си нямаш от темата. В никоя държава резервите на РЦБ не са всичките пари на държавата ......на от де да го знаеш. *** нали рашъните щяха да фалират , да *** от глад и всякакви други глупости по темата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 4 rate down comment 4
cherney
преди 3 години
Аз не съм казал, че това е цитат. Нито пък съм цитирал автора. Важното е, че си разбрал какво казах. Какво означава липса на аргументи? Има имена, фотографии на тези хора, доказателства за това къде работят. Само, че това, които чуваме от Москва е лъжи. Една след друга. Както се казва, "Я не я и лошадь не моя". И "Нас там нет". Същата история като с малайзийския боинг. Първо беше украински СУ, който го бил свалил, като тоя фейк / манипулирана снимка/ беше показан по федерален телевизионен канал. Пасле фейка с испанския диспечер Карлос, който също не мина. После манипулацията на производителя на Бук "Алмаз Антей ", но се оказа, че украинците нямат подобна модификация. Същото е и тук. Излизат имена, снимки, маршрути. Всичко е на тепсия. Но чуваме някакви напълно смехотворни обяснения. А най-жалки са руските защитници на Запад, включително и в България. Погледни съседите на Русия и ми посочи една страна, която да е в добри отношения със своя съсед. Поне една страна, която да не търси сътрудничество със Запада. Такава страна няма. И това не е случайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Овчарче, това ли измисли? Тия 587 милиарда са всички пари на Расията. Валутните резерви на БНБ са 50 милиарда лева. Без златото, което е към 4 млрд. лева по днешни цени.Съотнесено към населението, май тая цифра, дето си изтърсил, хич не е впечатляваща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 7
markov
преди 3 години
Типично , няма аргументи и започва с обидите. .....И да по-добре беше да мълчиш. Дори самата мисъл не не можа да възпроизведеш правилно а тя е : "По-добре е да замълчиш и да те помислят за глупав, отколкото да си отвориш устата и да премахнеш всички съмнения за това."Ейбрахам Линкълн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още