IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Ако Русия искаше да убие Навални, щеше да го направи

Според президента Русия се е справила по-добре от САЩ и Европа с последиците от коронавируса

16:21 | 17.12.20 г. 69
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимки: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин отхвърли възможността руските тайни служби да стоят зад почти фаталното отравяне на опозиционния лидер Алексей Навални. По думите му ако Русия е искала да убие Навални, е щяла да успее да го направи.

Путин на свой ред обвини Навални във връзки с американското разузнаване и допълни, че руските служби трябва да го наблюдават. „Но това изобщо не означава, че трябва да го отравяме. На кого е от полза? Ако искахме, щяхме да го направим докрай“, коментира той по време на годишната си пресконференция в четвъртък, цитиран от Bloomberg.

Сайтът Bellingcat съобщи по-рано през седмицата, че Навални е бил следен поне от 2017 г. от отряд на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ). Според Путин обаче това е атака, която цели да дискредитира ръководството на страната, а произходът на информацията е от американските служби.

По време на пресконференцията, осъществена чрез видеовръзка с журналисти от цялата страна, руският лидер изрази увереност за резултатите от борбата с Covid-19. По думите му Русия се е справила по-добре от САЩ и Европа с коронавируса. Той обаче показа предпазливост по отношение на руската ваксина „Спутник V“ и заяви, че на този етап все още няма да се ваксинира заради възрастта си.

„Експертите ни казват, че ваксините, достъпни сега, са предназначени за граждани в определена възрастова категория“, коментира 68-годишният президент. „Ще си я сложа веднага щом стане възможно“, допълни той.

Отношенията със САЩ

Руският лидер изрази увереност, че Москва може поне частично да подобри крехките си отношения с Вашингтон при управлението на президента Джо Байдън, когото Путин описа като „опитен“ както във външната, така и във вътрешната политика. Президентът също така изрази увереност, че Доналд Тръмп няма да напусне политическия живот след края на мандата си, като се има предвид широката подкрепа, на която се радва в САЩ и след като спечели почти 50% от гласоподавателите на последните избори.

По темата за газопровода „Северен поток 2“, свързващ Русия и Германия, който е обект на американски санкции, Путин изрази надежда, че новият държавен глава няма да е против строежа му, който трябва да приключи скоро.

Колкото до своето собствено бъдеще, Путин заяви, че все още не е решил дали да се кандатира на следващите президентски избори през 2024 г.

Руската икономика

Руският президент подчерта, че страната се справя по-добре с последиците от пандемията, отколкото Европа и САЩ.

Икономиката на Русия се е свила с 3,6% от началото на годината, заяви той. „Това е по-малко от всички водещи страни в Европа и Европейския съюз, по-малко от САЩ“, каза той. Според президента руската здравна система се е оказала по-добре подготвена и „по-ефективна“ от тези на другите водещи страни при справянето с разпространението на вируса.

Но дори и при това положение реалният разполагаем доход в страната ще се свие с 3%, допълни той.

Най-големият износител на енергийни продукти в света успя да се справи по-добре заради това, че голяма част от индустриите продължиха да работят по време на пандемията, а размерът на сектора ѝ на услугите е по-малък от този на западните страни. Според Световната банка икономиката на страната може да се възстанови с 2,6% догодина след спад от 4% през тази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

48
rate up comment 5 rate down comment 4
cherney
преди 3 години
Когато си глуппав е по-добре да си замълчиш, отколкото да си отвориш устата и до разсееш всякакви съмнения, че си такъв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 3
markov
преди 3 години
Другарю украинец , това с новичока целия свят го разбра че е водевил без край. Те Руснаците толкова *** че продължават да се опитват да тровят с новичок наред. Нищо че ако бяха взели обикновена миша отрова от железарията щяха да имат по-голяма успеваемост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 4
markov
преди 3 години
Абе да те питам нещо като виден икономист по Русия. Златно-валутните резерви на Руската Централна Банка към 11/12/2020 са равностойни на 587.1 милиарда долара. Как мислиш кога ще минат нивото от 600 милиарда долара Март или Април 2021 г. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 5
markov
преди 3 години
Глупости цял ден тук ръсиш ти. Те и мнозинството Българи твърдят че данните от нашата статистика не са верни и средната заплата е по ниска. *** това довод ли е ? А цените може да си ги сравниш ...пиши била София и била Москва и сравнявай брошурата вместо да дрънкаш глупотевини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тия глупости някъде другаде.Самите руснаци си казват, че средната заплата е масово около и под 40 хил.рубли, тоест, дори тези данни за 46 К са пренадути. Да не говорим пък за глупостите, че цените били с 25% по-ниски, което може да се отнася само за местното произвидство, тоест енергоносители, силно ограничен кръг храни и подобни. Вносните потребителски продукти, които са масови, струват колкото и повече оттук.Ама откъде да знаеш...то зад монитора как да разбереш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 3
markov
преди 3 години
Грешно си написал средната заплата в Русия. За септември е 49259 рубли. по средния курс за септември е 1081 лева. Другото което трябва да е отчита е че техните ценови нива са средно 0,75 от нашите. Тоест стандарта на живот в двете държави е подобен към момента.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 3
cherney
преди 3 години
Какво означава "хулители на Русия"? Путин в присъствието на министъра Мантуров, който от години оглавява Министерството на индустрията и търговията и пред телевизионни камери тържествено обявява, че Русия е унищожила и последния си арсенал химическо оръжие. Това го има на запис. Русия е страна по международен договор, който забранява производството и използването на химическо оръжие. Няколко години по-късно нейни агенти използват подобно оръжие на територията на Великобритания / Скрипал / и България / Гебрев /. Какво повече трябва да се случи, за да прогледнете? Глуппави ли сте? Или страдате от Стокхолмски синдром? Кво не ви е ясно? Преди сто години Ленин добре ви беше определил като "полезни буржоазни иддиоти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Не и обръщай внимание на тази, ярко червен ***, правещ се на костовист.Тук е като куклен театър.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 5
cherney
преди 3 години
А във Воркута, Архангелск, Норилск, Петрозаводск, Сиктивкар и Мурманск бил ли си? Говориш ли руски език като майчиния си? И колко години си живял в Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Другарко комсомолка, ако имате да казвате нещо конкретно - кажете.Ако не - бегом на инструктаж.Общи приказки от глуупави хорица не ми се слушат. Явно описанието на таварища отдолу отгиваря за вас също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още