IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще може да изпраща военна помощ във военни конфликти в чужбина

Страните членки постигнаха принципно съгласие за създаването на "Европейски фонд за мир" на стойност 5 млрд. евро

22:53 | 18.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Европейският съюз ще получи за първи път правомощия да изпраща военна помощ и оборудване в чуждестранни конфликти въз основа на противоречивия „Европейски фонд за мир“ на стойност 5 млрд. евро, предава Financial Times.

Фондът, за чието създаване страните членки постигнаха принципно съгласие в петък, отразява стремеж за изграждане на по-голяма „твърда сила“ и засилване на влиянието на ЕС в международни конфликти. Поддръжниците му настояват, че получателите на средства, които ще включват правителства, регионални и международни организации, ще бъдат внимателно преценявани.

Но неправителствени организации твърдят, че парите може да предизвикат войни и злоупотреби с права в цял свят и са стъпка към по-милитаризиран подход във външната политика на блока.

Страните членки на ЕС постигнаха политическо съгласие за създаването на предлагания фонд, който трябва да бъде официално одобрен догодина. Той цели да направи блока „по-ефективен и реактивен глобален доставчик на сигурност и ще позволи на ЕС да увеличи чуждестранните си мисии за сигурност и отбрана с „доставката на военно и отбранително оборудване, инфраструктура и помощ“ при поискване.

Фондът, който беше предложен за първи път през 2018 г. от Федерика Могерини, по онова време върховен представител по външната политика на ЕС, отразява дългогодишното безпокойство на блока от маргинализирането му по някои въпроси от областта на международната сигурност заради ограничените му общи военни мощности.

Наследникът на Могерини Жозеп Борел заяви през юни, че „добродетелната мека сила“ вече „не е достатъчна в днешния свят“ и трябва да бъде допълнена с измерение на „твърдата сила“. Франция призова ЕС да играе по-голяма роля в Мали, където Париж се бори с джихадисти.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че средствата ще позволят на ЕС „да допринесе за устойчивостта на партньорски страни в Африка и в квартала“.

ЕС е активен в редица африкански страни, включително Мали, където има тренировъчна мисия в подкрепа на дългогодишна кампания на правителството и френските сили срещу бунтовнически ислямистки групировки в района на Сахел.

„Европейският фонд за мир е фундаментална инвестиция в мира и стабилността и ще позволи на ЕС и партньорите му ефективно и гъвкаво да отговарят на международни кризи“, изтъкна Маас.

„Решението за предоставяне на оръжия и боеприпаси въз основа на фонда представлява фундаментална промяна на външната политика на ЕС от насърчаване на мира и човешките права към засилване на бойния капацитет на репресивни държави и безотчетни сили за сигурност“, коментира Лучия Монтанаро, ръководител на службата на ЕС в Saferworld. „Има висок риск предоставяните оръжия и боеприпаси под флага на ЕС да бъдат използвани неправомерно или да попаднат в грешните ръце“, допълва тя.

Представител на ЕС твърди, че има „всякакви указания и предпазни мрежи“, които целят да предотвратят въвличането на съюза във войни или подкрепа на потиснически правителства. Блокът съобщи, че всякаква военна помощ ще трябва да бъде „внедрена в ясна и последователна политическа стратегия и ще бъде придружена от цялостни оценки на риска“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
evtimvz
преди 3 години
"Но неправителствени организации твърдят, че парите може да предизвикат войни"Браво на НПО-тата!!!??? Те войните са вече при нас, нещастни утописти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още