IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поддръжници на Тръмп в Европа осъждат насилието в Капитолия, но го смятат за жертва

Проправителствени унгарски медии обвиниха Демократическата партия на САЩ в организирането на безредиците

13:50 | 08.01.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Европейските крайнодесни лидери, които подкрепяха отиващия си американски президент Доналд Тръмп, осъждат насилието в Капитолия във Вашингтон, но така и не хвърлят вината върху човека, подбудил атаката, а го приемат като жертва.

Хиляди протестиращи в сряда (6 януари) нахлуха в емблематичната сграда малко след обръщението на Тръмп пред Белия дом, в което той отказа да признае поражението си от Джо Байдън и отново заяви, че изборите през ноември са били фалшифицирани, пише онлайн изданието EUObserver.com

Щурмът на Капитолия, при който загинаха петима души, се разглеждат по целия свят като пряко и физическо „нападение срещу американската демокрация“.

Европейските поддръжници на Тръмп, като Тино Хрупала от германската AfD, крайнодесният нидерландски лидер Герт Вилдерс или италианският популист Матео Салвини, осъдиха действията на протестиращите. Те обаче не коментират ролята на Тръмп, чиито неотдавнашни публични и социални медийни изявления бяха изцапани с подстрекателство и призиви за насилие и изпълнени с дезинформация.

Същевременно някои от европейските съюзници на Тръмп, като популисткия унгарски премиер Виктор Орбан или фламандския националист Том ван Грикен, още не са направили каквито и да било изявления. Марин льо Пен от Франция, която определи победата на Тръмп през 2016 г. като "допълнителен камък в изграждането на нов свят", заяви, че той "трябва да осъди случилото се", но повдига някои въпроси за цензурата в социалните медии, които блокираха акаунтите му.

"Смятам, че в условията на демокрация имаме правото да протестираме и да демонстрираме, но по мирен начин. Всеки акт на насилие, чиято цел е да подкопае демократичния процес, е неприемлив", добавя тя.

Лидерът на британската популистка партия UKIP Найджъл Фараж, който се хвали с близкото си приятелство с Тръмп, публикува изявление в Twitter, в което се казва, че само „щурмът на Капитолийския хълм е грешен“ и че протестиращите трябва да си тръгнат.

От своя страна министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш, често оприличаван на отиващия си американски президент заради възгледите му за имиграцията и бизнеса, също коментира, че „случилото се в [САЩ] е неприемливо и е безпрецедентна атака срещу демокрацията ".

Така нареченият "Тръмп от Испания", крайнодясният лидер на партията Vox Сантяго Абаскал, сравнява събитията във Вашингтон със собствената си страна, обвинявайки испанския вицепрезидент, че е призовавал протестиращи да щурмуват испанския конгрес в миналото, както и каталунското правителство за нападение срещу каталунския парламент.

Той обаче също призовава за възстановяване на реда, като предупреждава, че "западните демокрации трябва да покажат своята сила срещу революционните процеси, които елитите глупаво насърчават".

Националният премиер на Словения Янез Янша, който заяви миналата година, че е "доста ясно", че Тръмп е спечелил изборите през 2020 г. преди официалните резултати да бъдат публично оповестени, осъди грозните сцени и насилието във Вашингтон. „Надяваме се, че американската демокрация е устойчива, дълбоко вкоренена и ще преодолее тази криза. Демокрацията предполага мирен протест, но насилието и заплахите за смърт - отляво или отдясно - винаги са погрешни", писа той в Twitter.

Междувременно проправителствени унгарски медии обвиниха Демократическата партия на САЩ в организирането на безредиците, като писаха, че "след скандалните избори през ноември президентството на Джо Байдън внесе тотален хаос".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Бyлгapucтанците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
да *** си мислят че кат сменят тоя с оня или тая партия с оная ше стане нвшо ..... Треа си просс кат Зелеф, Кухия, Стоен, Сифона, Шуменския и останалите изпростели платени *** .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
България преглътне поредният педаааал за Министър председател,то Буллгаристан не и мърда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
serafim-ата после ше търси Боце като сложат сороспията Младенов на негово място ама него вече нема го има ..... Чек да се запознаят ората с приемника в ГЕРБ - тате от ДС, Отровно общество, Св. Банка .... само светини .... :))https://bg.wikipedia.org/wiki/Николай_МладеновБаща му, Евтим Младенов, е щатен служител на Първо главно управление на Държавна сигурност, ...Между 1996 и 1998 г. заема поста програмен директор на фондация Отворено общество, София. Следва длъжност като програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка. През 1999 г. основава Европейския институт в София и е негов директор до 2001 г. Народен представител от ОДС в 39-ото Народно събрание, както и парламентарен секретар до март 2002 г., заместник-председател на Комисията по европейска интеграция и член на комисията по външна политика, отбрана и сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 3 години
тръмп е жертва на образователната система :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Проправителствени унгарски медии обвиниха Демократическата партия на САЩ в организирането на безредиците-----------------------------------------------------------------------и тия сигур са конспиратори, популисти и четат Zerohedge .... кога ли наще ше кажат такова нещо ?? Бaacи само кат си престаа тоя *** Ангелов и Кунчев с техните пееерастиии т.е. нивга, а за следващия ни министър пeeдaл Николай Младенов там па съвсем нье ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още