IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство на Германия атакува регулатора BaFin заради Wirecard

Забраната за късите продажби от 2019 г. се основава на лош и недостатъчен анализ, коментират от ведомството

17:01 | 09.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Забраната на германския финансов регулатор BaFin на късите продажби на акции на Wirecard през 2019 г. се основава на лош и недостатъчен анализ. Това коментира финансовото министерство на Германия в рядко публично порицание на регулатора, пише FT.

„Като погледнем назад, биха били необходими по-нататъшни анализи и разследвания за валидността на информацията, с която разполага BaFin“, пише Сара Риглевски, парламентарен секретар в германското министерство на финансите, в отговор на писмено запитване на депутата от Зелените Данял Баяз.

Германската разплащателна компания миналото лято изпадна в несъстоятелност заради една от най-големите следвоенни счетоводни измами, която разтърси финансовото и политическото управление на Германия.

BaFin в продължение на години не разследва твърденията за неправомерно поведение в компанията, но вместо това се насочи към журналисти и къси продавачи, които критикуваха Wirecard. През 2019 г. регулаторът забрани залаганията срещу цената на акциите на Wirecard за два месеца.

Миналият месец финансовият министър Олаф Шолц уволни председателя на BaFin Феликс Хуфелд и заместника му Елизабет Рогеле заради аферата.

Понастоящем финансовото министерство атакува BaFin, задето не е предложил адекватна обосновка на забраната за къси продажби. Правителството твърди, че регулаторът е трябвало да използва статистически инструменти за оценка на потенциалните корелации между цената на акциите на Wirecard и други акции.

Институцията също така е трябвало да прецени как се променят късите позиции преди и след публикуването на критични статии.

„Федералното правителство е на мнение, че летвата за налагане на забрана за къси продажби трябва да бъде висока“, пише Риглевски, като допълва, че правителството ще укрепи аналитичните способности на BaFin като част от неизбежна и задълбочена ревизия на регулатора.

Институцията засега отказва да коментира.

Риглевски признава, че финансовото министерство е информирано за плановете на BaFin да наложи забрана за къси продажби предварително. Тя обаче посочи, че правителството не се е намесило, тъй като финансовият регулатор взема такива решения независимо.

„BaFin увеличи щетите, нанесени на инвеститорите и кредиторите“, коментира Баяз пред Financial Times, като допълва, че решението на регулатора дава фалшиво чувство за сигурност на инвеститорите, а Министерството на финансите е направило нищо, за да го спре.

Financial Times съобщи миналата седмица, че BaFin е информирал Европейския орган за ценни книжа и пазари избирателно и непълно за забраната. Регулаторът е пропуснал да спомене, че германската Bundesbank не е открила доказателства, че падащата цена на акциите на Wirecard може да се прехвърли на други акции.

Централната банка заключава, че забраната за къси продажби не може да бъде оправдана с мотива, че ще се намалят рисковете за финансовата стабилност. След като служителите на Bundesbank неофициално са информирали служителите на BaFin за своите констатации, регулаторът е решил да не иска от централната банка официална оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още