IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките за ЕС на ваксината на Johnson&Johnson започват на 19 април

Така блокът ще разполага с четири одобрени ваксини за прилагане

20:22 | 29.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Доставките за ЕС на ваксината срещу коновируса на американската фармацевтична компания Johnson&Johnson ще започнат от 19 април. Това съобщи БТА, позовавайки се на изказване от компанията пред Франс прес.

Ваксината получи в средата на март зелена светлина от Европейската агенция за лекарствата. Така ЕС разполага с четири одобрени ваксини - тези на Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca/Оксфорд и сега тази на Johnson&Johnson.

ЕС поръча 200 милиона дози от американската компания с опция за още 200 милиона допълнителни дози. Очаква се ЕС да получи през второто тримесечие на настоящата година около 55 милиона дози, каза в средата на март председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Ваксината е на базата на вирусен вектор, според технология, вече използвана от компанията, по-специално срещу вируса на ебола, и се прилага в една доза.

Междувременно по-рано днес министерството на здравеопазването съобщи, че утре у нас ще пристигнат нови 51 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на Moderna.

Днес бе и първият ден от двудневното събитие, организирано от Европейската комисия (ЕК) в опит да се мобилизира пълния потенциал на общността да произвежда ваксини срещу коронавируса. Представители на повече от 300 компании от 25 държави от ЕС са заявили участие в срещата, която ще се проведе на 29-30 март.

Целта е да се намери решение на проблемите в производството и доставката на ваксини в ЕС, подобряване на връзките между производителите и доставчиците, както и обслужващите компании и доставчиците на оборудване.

Надеждите са да се подобри планирането на производството и доставките както в настоящия кризисен момент, така и в бъдеще при производството на ваксини в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
neon7
преди 3 години
Още една жертва на J&Jhttps://healthimpactnews.com/2021/north-carolina-college-professor-dead-after-johnson-and-johnson-covid-shot/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
neon7
преди 3 години
Жертви на ваксината на Johnson and Johnson-https://healthimpactnews.com/2021/people-now-dying-following-the-experimental-johnson-and-johnson-covid-injections/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още