IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три български проекта са приоритетни за Инициативата "Три морета"

Очаква се инфраструктурните проекти от инициативата да повишат с 2,5% БВП на европейските страни в дългосрочен план

19:27 | 18.05.21 г. 1
<p>
	<em>Джо Филипс, Илия Лингорски и Петър Иванов. Кадър от излъчването на миниконференция на инициативата &quot;Три морета&quot;.</em></p>

Джо Филипс, Илия Лингорски и Петър Иванов. Кадър от излъчването на миниконференция на инициативата "Три морета".

Повече инвестиции

Според Георгиев инициативата надхвърля многократно наличните ресурси във фонда ѝ и затова е много важно да се привличат частни инвестиции. "Инициативата трябва да е пазарно разпознаваема и да се комбинират различни сектори. Да се показват емблематични проекти, не просто отделни проекти, важни за отделната държава", смята той.

Анализаторът също е убеден, че инициативите могат да станат устойчиви само при подход отдолу нагоре и нуждите да идват от частния сектор. „Иначе ще си остане на нивото на политики на хартия, което не е нашата цел“, коментира Георгиев и се надява, че частните инвестиции ще попълнят фонда.

Лостов ефект за икономиката

София Касидова, съветник на управителния съвет на ББР, увери, че проектите, които банката финансира, стимулират към зелен растеж българския бизнес и във всеки от тях са заложени изисквания за опазване на околната среда.

„С фонда на „Три морета“ има потенциал за съчетаване с други европейски инструменти като лостов ефект. Целта е да финансираме търговски проекти, но като банкери считаме, че капиталовото инвестиране в инфраструктура е възможност то да стане по-прозрачно при финансиране на бизнеса, който иска да расте. Считаме, че могат да се намерят партньори и да се създадат мрежи с партньорите от други държави“, прогнозира Касидова.

Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, обърна внимание на интереса на бизнеса, който обаче се интересува от възвръщаемост на инвестициите.

„Хората ни питат към кого да се обърнат. Бих насърчил бизнеса и държавата да намерят допирната точка, където са концесиите“, посочи той и съветва да са с приоритет проектите на регионално ниво при ключово сътрудничество между фирмите и държавите.

„Мислете мащабно в различни области, не само в една като енергетиката, нека да има иновации в различни сфери", призова Иванов, като се надява, че проектите за зелена енергия ще допринесат за зелена икономика.

Investor.bg припомня, че Инициативата „Три морета“ е политически проект, който насърчава сътрудничеството в развитието на инфраструктурата в секторите на енергетиката, транспорта и дигитализацията. В нея участват 12 европейски държави: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чешката република.

През декември 2020 г. ББР стана акционер клас „А“ в Инвестиционния фонд на инициативата с парична вноска от 20 млн. евро.

Целта на инициативата „Три морета“ е подобряване на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в региона. Очакванията са тя да се превърне в реален инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа, за да бъдат компенсирани разликите в развитието на отделните региони на ЕС.

Държавите от региона на трите морета представляват 22% от населението на ЕС, създават 10% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз и имат ръст над средния за Евросъюза. Въпреки това вътрешната търговия между тях все още се смята за ограничена и има необходимост от подобряване на инфраструктурата и ключовите инвестиции в региона, което ще осигури и икономически ползи в бъдеще.

Очакваният целеви размер на фонда е до 5 млрд. евро, като профилът на потенциалните инвеститори включва институции и банки за развитие от региона, многостранни финансови институции (като ЕИБ, ЕБВР) и други.

Подборът на проекти се извършва на пазарен принцип от Amber Fund Management Limited – ексклузивен инвестиционен съветник на фонда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Три български проекта са приоритетни за Инициативата "Три морета" 1. Лижем на поляците.2. Заедно лижем на янките.3. Вкупом - на спекулативният капитал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още