IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново проучване: Ваксините се справят добре срещу индийския вариант на Covid-19

Британско изследване твърди, че ефективността на ваксините на Pfizer и AstraZeneca е малко по-малка при този вариант спрямо защитата от този от Кент

09:52 | 23.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Elijah Nouvelage/Bloomberg</em></p>

Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg

Две дози от ваксините срещу Covid-19 на BioNTech/Pfizer или Oxford/AstraZeneca предлагат добра защита срещу индийския вариант на коронавируса, сочат нови данни от Великобритания, които показват минимално намаляване на ефективността спрямо тази при т.нар. вариант на Кент, пише Financial Times.

Ваксината на BioNTech/Pfizer предоставя 88% защита срещу варианта B. 1,617.2, открит първо в Индия, което представлява леко понижение спрямо защитата от 93% срещу варианта B.1.1.7, идентифициран първо в Кент, разкриват данни на британските здравни власти.

Защитата, предлагана от две дози на ваксината на Oxford/AstraZeneca, е по-малка срещу двата варианта – 66% при B.1.1.7 и 60% при B. 1.617.2.

Въпреки това властите предупреждават, че тези данни вероятно са по-ниски от реалните, като визират по-късното пускане на втората доза на AstraZeneca в сравнение с тази на BioNTech/Pfizer, което означава, че при AstraZeneca срокът за изследване е бил по-кратък.

Данните ще увеличат надеждите, че британското правителство може да сложи край на блокадата в страната на 21 юни, както е планирано.

Други данни показват, че ваксината на AstraZeneca се нуждае от няколко седмици, за да достигне максимална ефективност след втората доза, което предполага, че защитният ѝ ефект може да не е отразен напълно в новите проучвания.

Колко тежко се преболедува индийският вариант и колко заразен е ще бъде от ключово значение за това дали Борис Джонсън ще успее да изпълни своята пътна карта за пълно отваряне на икономиката. Правителството провежда срещи със здравните власти поне веднъж седмично, за да известява Джонсън за всичко най-важно около коронавируса, така че той да може да вземе финалното си решение, твърдят източници на Financial Times, запознати с въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
и срещу запек помагали ... разправят пред блока ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още