IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Olaf: Рискът от измами с парите от фонда за възстановяване е голям

Нямаме същите възможности да проследим паричните потоци и информацията и да намерим крайните бенефициенти, коментира Виле Итала

11:04 | 17.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вилле Итала. <em>Снимка: Европейска комисия</em></p>

Вилле Итала. Снимка: Европейска комисия

Европейският съюз (ЕС) се изправя пред „голям риск“ от злоупотреби с фонда за възстановяване, тъй като някои страни отказват да се регистрират в обща база данни за трансакции, предупреждава в интервю за FT Виле Итала, генерален директор на агенцията за борба с измамите на Европейската комисия (ЕК) Olaf.

Пропускът в централния надзор може да затрудни наблюдението на рекордните финансови потоци, дори когато Брюксел изгражда други части от арсенала си срещу корупцията, посочва Итала.

Неговите коментари подчертават безпокойството в основните институции на ЕС относно стремежа да се предотврати злоупотребата със забележителното финансиране, договорено от държавите членки с цел да се поправят икономическите щети, причинени от пандемията.

„Това са толкова много пари и превенцията е важна“, коментира Итала. Той допълва, че съжалява за решението на някои държави членки да блокират опитите да се наложи използването на дългогодишен механизъм за финансов надзор и оценка на риска в целия ЕС, известен като Arachne.

„Виждаме, че това е голям риск, това е сигурно, тъй като нямаме същите възможности да проследим паричните потоци и информацията и да намерим крайните бенефициенти“, казва той.

Тази седмица ЕК започна заемната си програма, за да набере пари за фонда за възстановяване, като емитира дълг за 20 млрд. евро – стъпка към целта от 750 млрд. евро, с които да се подпомогне възстановяването на икономиките.

Брюксел започна да подписва и плановете за възстановяване и устойчивост на държавите членки. В сряда ЕС даде зелена светлина на плановете на Испания и Португалия.

По думите на Итала строгият надзор както на национално ниво, така и на равнище ЕС е от съществено значение, за да се гарантира, че парите няма да бъдат изгубени заради измами предвид предишните скандали за злоупотреба с еврофондове. Той казва, че липсата на пълен набор от данни на ниво ЕС затрудни анализирането на крайните получатели на пари зад сложни слоеве от компании и трансакции в повече от една юрисдикция.

Повече от 20 държави членки използват Arachne за проследяване на съществуващото финансиране за кохезия в ЕС и много от тях се очаква да го използват доброволно за разходите, финансирани от фонда за възстановяване. Според правилата обаче те няма да са задължени да го правят. Инструментът не се използва в Германия, Полша, Швеция, Дания и Кипър. Някои столици предпочитат да използват свои собствени вътрешни системи.

Брюксел обаче смята, че е придобил други нови, по-силни оръжия, които могат да бъдат използвани за наблюдение на разходите за възстановяване и борба срещу злоупотребите. Държавите от блока трябва да създадат национална система за регистриране и докладване на крайните бенефициенти на средствата от ЕС, изплатени по програмата за възстановяване, тъй като Брюксел се придържа към по-строги изисквания.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис коментира пред медията наскоро, че Брюксел е въвел „стабилна система“, като подчертава, че Комисията прави и собствени проверки на националните системи за контрол на европейските разходи. Той допълва, че Брюксел е готов да спре плащанията, ако има признаци, че националното правителство не изпълнява реформи или не влага пари в предварително договорени инвестиции.

Виле Итала от Olaf признава, че мониторингът на разходите на фондовете за възстановяване е изправен пред допълнително предизвикателство, тъй като това се случва едновременно с откриването на Европейската прокуратура (EPPO). Новият орган има правомощия за разследване на наказателни дела и трябва да преодолее празнината заради ограничените правомощия на Olaf – само да препоръчва, а не да изисква от държавите членки да организират наказателно преследване заради злоупотреби.

По думите на Итала от Olaf са установили добри отношения с прокуратурата, като агенцията ще предаде на новия орган, оглавяван от Лаура Кьовеши, 150 открити разследвания или около една четвърт от съществуващите дела. „Европейската прокуратура е много важна. Ако обединим силите си, можем да постигнем много по-добри резултати“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още