IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск: Конфликтите в ЕС може да доведат до края му

Мнозинството поляци подкрепят членството в ЕС

23:12 | 16.07.21 г. 18
<p>
	Доналд Туск.&nbsp;<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Доналд Туск. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Конфликтите на Полша и Унгария с Европейския съюз може да започнат процес, който да доведе до разпадането на блока, предупреди бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск на фона на задълбочаващия се конфликт заради демократичните стандарти, предава Ройтерс.

Брюксел спори с Варшава и Будапеща по въпроси като независимостта на съдебната система и свободите на медиите. Конфликтът се задълбочи тази седмица, след като полският Конституционен съд постанови, че страната не трябва да се съобразява с искания на Съда на ЕС, а Европейската комисия предприе правни действия срещу двете страни заради правата на ЛГБТ общността.

„Ако се появяват още такива страни, които настояват за увреждането… на Европейския съюз, това може просто да означава края на тази организация“, заяви Туск, който се завърна в местната политика като лидер на основната полска опозиционна партия „Гражданска платформа“.

Допитване показва, че мнозинството поляци подкрепят членството в ЕС и няма законен начин за изхвърляне на страни от блока.

Но Туск, който помогна за преминаването на ЕС през бурен период, белязан от Brexit, заяви, че рискът от евентуално излизане съществува.

„Няма да напуснем ЕС утре и ЕС няма да се разпадне на следващия ден. Тези процеси може да отнемат години“, посочи той.

Съдът на ЕС реши в четвъртък, че Полша трябва да замрази функционирането на дисциплинарна камара за съдиите, която според него не отговаря на необходимите стандарти за независимост.

Ден по-рано полският Конституционен съд постанови, че предишно искане за замразяване на камарата нарушава полската конституция и страната не трябва да се съобразява.

В петък първият председател на полския Върховен съд Малгожата Мановска публикува комюнике, в което изрази дълбокото си убеждение, че дисциплинарната камара е независима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 8
korn
преди 2 години
Поляците забравиха ква мизерия беше преди да влязат в ЕС. Дори и сега милиони поляци се изхранват в държави от ЕС и подържат други милиони в Полша. Унгарците същата работа, забравиха как всяка втора *** в ЕС беше от Унгария, а в порно филмите унгарките бяха най големите звезди. Бъгарите сме същата работа. След разпада на великото СССР за година две 700 000 хиляди българи заминаха на Запад щото нямаше работа. Сега източно европееца кара Ауди, ходи на почивки по света и е много чуствителен и капризен. Разбирам французи, холандци и датчани например да са недоволни от ЕС защото уредените им държави се напълниха със всякаква *** от Източна Европа, но източно европееца който до вчера караше Москвича и правеше компоти да е недоволен е леко странно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
ползите от проекта са несъизмеримо повече отколкото недостатъците , за да се разпадне . анти ЛГБД реторика се ползва , когато няма друга смислена политическа теза да се защитава . обратни е имало и ще има . те са константна величина във всяка полулация . не можеш да ги изкорениш . като се забрани да се говори и пише за тях , те не изчезват ... :))) ... като се демонстрира поведението пък много , не се увеличават . константа са ... 2-3% от населението . непроменим факт . да са видими е по-добре за обществото и в частност за държавата , отколкото да са невидими и заметени под килима ... а орбан да си види гредата в неговото око преди да се прави на голем анти-лгбд , че не други , а неговите депутати в брюксел пълян гееей клубовете ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Висш пилотаж, баво, браво!Ама още малко ще почакаме и ще се види: кой кум, кой сват, кой на булката брат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
историята учи... особенно в този случай е добре да видиш историята на свещенната римска империя.... и после виж историята на една федерация като сащ... още ли си на същото мнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
dr.5rov
преди 2 години
Според мене ЕС се развива много нормално. Медените години на ЕС приключиха някъде около 2010-12 година. Сега сме в период на отъркване на ръбовете и учене на съвместен живот. Няма да е лесно. Някои не идържаха и напуснаха за да си правят от G(reat)Britain -> G(lobal)Britain. Останалите ще има още дълго да се учим на това как да живеем заедно и да се уважаваме, без да си пречим, че дори и да си помагаме при нужда. ЕС го чакат още много премеждия и трудности. Дано минем успешно през тях. Нашата цел е в сблъсъците през които ще мине ЕС, ние да се научим как да бъдем равни на останалите, а не зависими, че дори и подчинени на други. Ако погледнем САЩ, държавите там дори и война са си водили преди да се научат на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
grainis
преди 2 години
Такъв Блок може да съществува само ако всички Нации в него споделят едни и същи идеологически и морални ценности. Когато има разлики, в случая съществени, това значи, че има да се узрява ментално още няколко десетилетия. Единствения възможен начин да има компромисно обединение сега, в момента , при което проблемите могат да бъдат размити или временно пренебрегнати до етапа на узряване, е на базата на бурно икономическо развитие и благоденствие на гражданите на Блока. Такъв вариант е възможен с въвеждането на гигантски, мулти-трилионни , мулти-клъстърни проекти като например този - Зелен Трилион, - green-trillion.alle.bg , базиран на технологията В-Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg . Гигантските приходи ще ликвидират бедността, корупцията, безработицата, болестите и епидемиите, климатичните и всички останали проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Чудесно.Тъкмо да се разбере, че пеерастиятаа не е никаква ценност, която трябва да бъде защитавана, промотирана и отглеждана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 2 години
ако не станем федерация с централна власт, този сценарии е неизбежен..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още