IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия спира безплатните тестове за COVID от 11 октомври

Целта е повече хора да бъдат насърчени да се ваксинират

19:06 | 10.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Mark Felix/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Felix/Bloomberg

Германското правителство ще спре да предлага безплатни тестове за коронавирус от 11 октомври в опит да насърчи повече хора да се ваксинират на фона на притесненията от ръста на новите случаи, съобщават запознати с разговорите източници от федералните провинции, цитирани от Ройтерс.

По-малко от седем седмици преди федералните избори канцлерът Ангела Меркел и лидерите на 16-те федерални провинции се срещнаха във вторник, за да обсъдят мерки за избягване на нова вълна на заразени, породена от разпространението на делта варианта на коронавируса, и за предотвратяване на непопулярни ограничения.

Те са се съгласили да сложат край на безплатното тестване на всички с изключение на тези, за които ваксинирането не се препоръчва, като деца и бременни жени, съобщават източниците.

Властите се надяват, че така ще насърчат повече хора да се ваксинират срещу COVID-19, тъй като неваксинираните ще трябва да плащат за тестовете, от които се нуждаят, за да могат да влизат в ресторантите на закрито, да участват в религиозни церемонии и да спортуват на закрито.

Германия направи тестовете безплатни за всички през март, за да помогне за постепенното връщане към нормален живот след месеци на блокада. Макар че около 55% от германците са напълно ваксинирани, темпът на ваксиниране се забавя.

В съседна Франция ваксинациите скочиха, след като президентът Еманюел Макрон обяви план гражданите да показват здравен сертификат за много ежедневни дейности, въпреки че планът също така предизвика масови демонстрации.

Консервативният кандидат за наследник на Меркел Армин Лашет заяви, че Германия трябва да увеличи тестването и да засили ваксинациите. „Искаме и ще тестваме повече хора, за да избегнем нова блокада“, каза той пред парламента на Северен Рейн-Вестфалия.

Лашет, който се надява да стане канцлер след изборите на 26 септември, е решен да избегне нови ограничения и заяви, че Германия трябва да въведе стимули, за да насърчи повече хора да се ваксинират, а също и да засили задължителното тестване.

Миналата седмица Германия регистрира над 3 хил. случая на ден, с което общият брой на заразените достигна 3,79 млн. души. Смъртните случаи са 91 803. На национално равнище седемдневната заболеваемост нарасна във вторник до 23,5 на 100 хил. души спрямо 23,1 в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още