IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Германия допускат вариант и за отказ от "Северен поток 2"

Кабинет начело със "Зелените" може да спре проекта и да сложи край на икономиката на Германия, смятат в AfD

17:14 | 16.08.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В Германия се обсъжда и възможност за отказ от проекта "Северен поток 2", ако Зелените вземат властта, пишат руски медии. Основание за тези опасения e интервю на председателя на "Алтернатива за Германия" (AfD) Йорг Мойтен пред руското издание "Известия".

Изборите през септември отварят вратата за смяната на политическия курс и създаването на голяма коалиция, в която превес ще имат "Зелените", прогнозира той.

"Новото федерално правителство начело със "Зелените" може да бъде толкова идеологически сляпо, че да прекъсне тази жизнено важна за Германия артерия", посочва Мойтен по отношение на газопровода по дъното на Балтийско море, който предизвика толкова спорове.

Според него подобно решение би било гибелно за икономиката на страната.

AfD едва ли ще участва в управлението на Германия, споделя още Мойтен и допълва, че не вижда партия, с която да се коалира в кабинет, в който ще доминират "Зелените". В партията сочат като една от големите грешки на отиващия си канцлер Ангела Меркел отказа от ядрена енергетика, което увеличава зависимостта на икономиката от изкопаемите горива.

Правителството на Меркел се е провалило и в борбата с пандемията от коронавируса, допълва още Йорг Мойтен.

Той поясни, че ЕС се нуждае от сериозни промени и реформи, за да се превърне в "обединение, което действа изключително в полза на интересите на своите граждани". За лидерът на AfD ЕС не трябва да лишава своите членове от суверенитет, от тяхното разнообразие или националност.

"Не са ни нужди Съединени европейски щати, а Европа, която се състои от силни Vaterlands (отечества - бел. "Известия").

AfD спечели 91 места в 709-местния Бундестаг на последните парламентарни избори в Германия основно със своите антиемигрантски и евроскептични възгледи, припомня РБК. 

Партията на зелените в Германия не крие позициите си срещу реализацията на "Северен поток 2". В момента тя има едва 69 места в парламента, но социологически проучвания ù отреждат първото място на предстоящия вот. Опасността за смяна на позициите беше видяна и от руските власти, които направиха всичко възможно да ускорят строителството на газопровода и то да бъде финализирано преди предстоящия парламентарен вот. 

Временно спокойствие внесе решението на американския президент Джо Байдън да се откаже от санкции срещу проекта, а за да си осигури подкрепата на институциите "Газпром" отказва да купува допълнителен капацитет за транзита на газ за Европа и разчита на газопровода, чиято първа тръба вече е финализирана

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
пасъм
преди 2 години
А другите извън Германия, които си имат договори за доставка с русняците. Ще се изпълняват ли или пак 2009 ? Щото не виждам как ще е ок без капацитет през украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
няма да останат на тъмно , нали жива верига ще правите , ще ги спасите ... теб съм те писал бригадир , няма да носиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Не. Просто германските работници и индустриалци ще изловят зеленашите и ще ги избесят по стълбовете. И не само те - но и всички хора, останали на тъмно, на студено и без работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
то за повече от една пcувня трябва да имаш повече от 2 клетки сиво вещество извън гръбначният ти мозък ... при теб природа не е дала и затова ти е отредила аграрно битие , с което за съжаление също не се справяш добре ... всичко това съчетано с хoмoсексуалната ти генетична линия е еталонна единица за максимална стойност на прозззтотията на балканският полуостров ... виж вземи копирай пак некой предишен твой ред за гивендията ... дееебиил мъррляв ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
за трола или една псувня на майка или нищо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
ако се откажат от пАтoка , форумните антизатоплисти и газовици , ще организират жива верига и с кофи ще пренасят газ . така ще спасят четвъртия райх . разбира се под вещото напътствие на импа и ударите на барабан от дядя вова ... дерзайте другари ... ваш ред е ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още