IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток 2" се подготвя за търговската си експлоатация

Един от акционерите в проекта - Uniper, се надява включването на газопровода да намали натиска върху цената на газа в Европа

16:01 | 11.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Строителството на първата тръба на "Северен поток 2" е приключило и в момента се подготвят действия за запълването ѝ с природен газ, съобщава руското издание РБК, позовавайки се на информация от оператора на проекта Nord Stream 2 AG.

Работата по втората тръба на газопровода по дъното на Балтийско море продължава.

Всички дейности около проекта са в съответствие с всички необходими разрешителни, изтъкват още от базираната в Швейцария компания.

Междувременно в Uniper, която е акционер в проекта, очакват търговската експлоатация на газопровода да започне още през четвъртото тримесечие на 2021 година. Това ще намали напрежението на газовия пазар в Европа, смята изпълнителният директор на компанията Клаус-Дитер Маубах, цитиран от ТАСС.

От началото на годината цената на природния газ расте непрекъснато и достигна рекордни за това време на годината нива. Причината са полупразните газохранилища в Европа и страховете на пазара от факта, че "Газпром" отказва да закупи допълнителен капацитет за транзит на газ.

Анализатори в Германия коментираха версията, че по този начин руският гигант ще опита да накара европейските регулатори по-бързо да даде одобрение за "Северен поток 2".

Газопроводът беше обект на дълги спорове между САЩ и Германия, но в крайна сметка двете страни подписаха споразумение преди броени седмици. Сега обаче става ясно, че държавният секретар Антъни Блинкен е назначил за свой съветник Амос Хохщайн, който е отявлен противник да проекта, посочва още руските медии.

Хохщайн ще бъде старши съветник по енергийната безопасност и ще работи за "намаляване на рисковете около "Северен поток 2".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че Москва не прекратява диалога с Вашингтон и ще напасва отношенията спрямо реалните действия на новия съветник на държавния секретар.

Хохщайн вече заемаше висш пост в Държавния департамент по въпросите на енергетиката в периода 2014 - 2017 година. През 2016 година той коментира, че Украйна ще изпадне в икономически колапс при реализацията на проекта "Северен поток 2". Тогава и Джо Байдън от позицията си на вицепрезидент на САЩ коментира, че проектът е "лоша сделка" за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Не ги разбира нещата шефът на Унипер ! Да пита стуенчу Пръдлев, който ще му обясни как това са празни приказки и тръби няма. Е, от тогава има няма се пуснаха 4 тръби общо за 87 млрд. кубика, а цената е къде $550, ама вий слушайте Пръдлев стуенчу :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още