IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от миграцията усложняват отговора на Европа на кризата в Афганистан

Ситуацията в страната поднови дебатите за миграцията

20:03 | 17.08.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Снимка: EPA/STRINGER

Други обаче предупреждават, че нестабилността в страната ще доведе до нова миграционна криза, тъй като бежанците ще се насочат към Европа. През почивните дни Испания, Кипър, Малта и Гърция поискаха ситуацията в Афганистан и възможното въздействие върху миграционните потоци да бъдат обсъдени на среща на министрите на вътрешните работи в сряда.

"Ясно е, че страната ни няма да бъде портал за нова бежанска вълна", коментира гръцкият министър на миграцията Нотис Митараки пред местната телевизия в понеделник.

На въпрос колко души биха могли да пристигнат в страната му от Афганистан той отговаря само „много малък брой“, но добавя, че страната не иска да преживее повторение на кризата от 2015 г., когато повече от милион бежанци, избягали от войната в Сирия, достигна Европа. „Разбира се, това е свързано с потоците към Турция и нейното отношение, но и с отношението на ЕС към Турция“, подчертава той.

Само около 4500 търсещи убежище - от всякаква националност - са пристигнали в Гърция досега тази година. Турция обеща да затвори границата си с Иран за незаконни мигранти, което ще затрудни още повече афганистанските бежанци да пътуват до Европа.

В Германия лидерът на християндемократите и евентуален бъдещ канцлер Армин Лашет подчерта в неделя, че макар западните държави да трябва да евакуират местните си партньори и „жените, които са изложени на особен риск“ от Афганистан, „2015 г. не трябва да се повтаря“. И той, и неговият съперник от социалдемократите Олаф Шолц предлагат ЕС да даде приоритет на подпомагането на бежанците, които бягат в съседните на Афганистан държави.

Шолц отбелязва, че липсата на перспективи в Турция, Ливан и другаде е подтикнала сирийците да тръгнат към ЕС през 2015 г.

„Не трябва да изпращаме сигнал, че Германия може да приеме всички нуждаещи се“, казва Лашет. Според него акцентът трябва да бъде върху хуманитарната помощ на място, за разлика от 2015 г.

Критика дойде от Зелените, чието парламентарно предложение за евакуация на афганистанците, работещи с германската армия, беше отхвърлено от управляващата коалиция, както и от крайнодясната партия, през юни. „Точно този подход - че основното нещо е да се попречи на някой да дойде тук - ни доведе до този момент“, казва зам.-председателят на партията Рикарда Ланг.

Канцлерът Ангела Меркел е казала на колегите си от партията при затворени врата, че Германия трябва да евакуира до 10 000 души, включително помощен персонал, активисти за правата на човека и други в риск, според публикация на Ройтерс. Около 1900 от 2500 местни жители - афганистанци, които са помагали на германските военни, и техните семейства, вече са евакуирани, посочила е Меркел.

Нейното правителство ще се опита да помогне на възможно най-много хора, които са работили с Германия. Що се отнася до уязвимите афганистанци, които не са работили с Германия - например служители на неправителствени организации или активисти за правата на жените - трябва да се намери „сигурно място за престой близо до Афганистан“, допълнила е канцлерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Бидон-а в отпуск, Дж. Псаки и тя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Страховете от миграцията усложняват отговора на Европа на кризата в Афганистан > да се чете: Хегемона още не е дал инструкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още