IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанците вече притискат Турция

Може да има негласно споразумение с Вашингтон Анкара да поеме по-голяма част от бягащите афганци, твърди Мехмед Юмер

14:50 | 16.08.21 г. 5
Бежанците вече притискат Турция

Бежанската вълна е вече е налице, но на този етап тя по-скоро притиска Турция, отколкото България. Всъщност афганистанските бежанци са започнали да идват още през 2018 г., когато администрацията на Тръмп се оттегли от ядрената сделка с Иран и Техеран отново претърпя санкции. На територията на ислямската република има много бежанци, които са работили на минимална заплата и то при ужасни условия. На този етап дори това не може да им бъде осигурено от иранското правителство, което ги кара да се изнесат към Турция. Това мнение изказа журналистът Мехмед Юмер в ефира на “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria.

Юмер припомни за срещата на американския президент Джо Байдън с президента на Турция Реджеп Ердоган, която се състоя на 14 юни. Според журналиста на срещата Ердоган е използвал услугите на преводач, който не е бил включен в официалния списък.

“Това породи въпроса дали има тайна договорка”.

САЩ заявиха още през 2020 г., че ще изтеглят военните си сили от територията на Афганистан и според журналиста е възможно да е имало договорка Турция да поеме очаквания бежански поток. Той добави и че през последните години Турция много се е отклонила от пътя на НАТО, като доказателство за това е закупуването на самолети С-400 от Русия. Напълно е възможно в момента Ердоган да се опитва да докаже, че Турция всъщност е лоялен съюзник на САЩ и НАТО. Първата опция за това бе Турция да пази международното летище в Кабул, но към момента градът вече е завзет от талибаните и тази опция не е на дневен ред. Затова остава поемането на бежанската вълна.

Задържането на бежанците на територията на Турция е един от малкото останали лостове за влияние на Ердоган, смята гостът. По този начин турският държавен глава се доказва на Европа и на САЩ и си спечелва финансова подкрепа.

Какви ще са първите емигранти и какво можем да очакваме вижте в интервюто в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
корнов , ти си пълен *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Ако САЩ продължат да се изтеглят от Азия и да разреждат мюсулманските катуни, 1,5 милиарда алахакбаровци след 10 години ще са 3 милиарда, след 20 години 10 милиарда. Тогава разни защитници на тези прекрасни хорица ще видят за кво става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Няма проблеми. Пари има, плащаме и Ердо пази границите и ги държи в Турция къдете афганистанските мюсулмани ще се чустват добре при турскте си братя мюсулмани. По добре отколкото ние да сме по границта и да се разправяме с милиони алахакбаровци. По богатите винаги плащат на бедните да им вършат черната работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Новата "карта капан" на бай Ердо - дайте пари или ги пускаме и тия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Не е ли по-правилно да ги наричаме националисти или по-точно афганистански патриоти от колкото талибани/муджахидини.. Някак по-коректно се превежда май..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още