IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалдемократите изпреварват блока на Меркел по-малко от месец преди изборите

Възможни са пет варианта за трипартийна коалиция след парламентарния вот, четири от които начело с ГСДП

16:36 | 29.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германските социалдемократи достигнаха почти четиригодишен връх в ежеседмично допитване, като изпреварват партията на канцлера Ангела Меркел преди парламентарните избори на 26 септември, предава Bloomberg.

Допитването на института INSA е третото, което показва, че консерваторите на Меркел изостават от социалдемократите, които се готвят за забележително завръщане, след  като преди четири години се оказаха опозиционна партия.

Подкрепата за ГСДП е нараснала с два процентни пункта до 24%, най-високото ниво от септември 2017 г., когато се проведоха последните избори. Подкрепата за Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и на баварския регионален съюзник ХСС е намаляла с един процентен пункт, достигайки рекордно дъно от 21% в допитването на INSA за втора поредна седмица. Германия Германия

Меркел няма да се бори за пети мандат след 16 години на власт, а решението ѝ се отразява негативно на партията ѝ. В момент когато лидерът на ХДС Армин Лашет оглавява консерваторите, само 49% от хората, които са гласували за тях през 2017 г., смятат да го направят и тази година, показва допитване на вестник Bild am Sonntag.

Финансовият министър Олаф Шолц, кандидат на социалдемократите за канцлер, води пред Лашет с 21 пункта в допитване за личната популярност на INSA. Това контрастира с тенденция Меркел редовно да оглавява класации за одобрение за германските политици години наред.

Шолц, Лашет и лидерът на Зелените Анналена Баербок ще проведат телевизионен дебат по-късно днес. Това е важен сблъсък само четири седмици преди края на предизборната кампания.

В допитването на INSA подкрепата за Зелената партия и Партията на свободните демократи се запазва на ниво от съответно 17% и 13%. Одобрението за националистката „Алтернатива за Германия“ е намаляло с един пункт до 11%, а антикапиталистическата партия „Левица“ също губи един пункт до 6%.

Към момента са възможни пет трипартийни съюза за съставяне на коалиционно правителство, четири от които начело с ГСДП.

Шолц отказа да изключи възможността от коалиране с крайнолявата „Левица“ в интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, макар да заяви, че всяко германско правителство трябва да се ангажира с членството в НАТО, отбелязва Ройтерс. „Левица“ призовава за излизане от алианса в предизборната си програма.

В същото време кандидатът на „Зелените“ Баербок се разграничи от „Левица“ като възможен партньор. „Левица се самоизключи до голяма степен, тъй като не е склонна да подкрепи дори Бундесвера в спасяването на германски граждани и местните сили от Афганистан“, каза Баербок пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Лашет изрази съмнение към ангажимента както на ГСДП, така и на „Зелените“ да подкрепят германската армия, като заяви на събитие в неделя, че те са блокирали мерки в миналото за опазване на войници.

Допитването на INSA между 23 и 27 август е проведено сред 1247 души и има статистическа грешка от плюс-минус 2,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още