IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа иска още въглища от Русия, но я чака разочарование

Производителите на ток на Стария континент се нуждаят от гориво за своите централи, но за Москва приоритет остава Азия

08:14 | 01.10.21 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Допълнително усложняващ ситуацията елемент са и строгите екологични стандарти в Европа за изгаряне на въглища, което прави още по-трудно и времепоглъщащо за Русия да подготви доставки, които да отговарят и на изискванията за качество, коментират от представителите на въглищните компании в страната.

UMMC и Suek JSC, двата най-големи производителя на въглища в Русия, отказват коментар. Според актуални данни Suek е изпратила повече въглища на изток, отколкото на запад през миналата година.

Руските доставки за Азия може да се увеличат още през четвъртото тримесечие, щом се подобри железопътният капацитет за превоз, коментира Тирина от WoodMac. Работата по поддръжката ще е приключила и конкуренцията от други видове трафик ще намалее, допълва тя. С края на лятото ще намалее и пътническия трафик към Черно море, където има множество курорти, но също така и центрове за износ.

В същото време налице са и все по-малко транспортни забавяния на запад, като около 35% до 45% от въглищата за отопление обикновено се изнасят през северните и южните пристанища, включително към Европа, показват корпоративни данни. Инфраструктурата може да поеме около 133 млн. тона въглища, превозвани на запад, тази година, казва Кирил Никода, заместник-ръководител на центъра за икономически прогнози на „Газпромбанк“. Това са почти 40 млн. тона повече спрямо капацитета от 2020 г., след като бяха открити няколко проекта за разширение.

И все пак износът на въглища, включително за електроенергия, към Европа се очаква да е без значителна промяна тази година на ниво от около 48 млн. тона, коментира говорител на руското министерство на енергетиката. Той расте с 2,4% до 22,5 млн. тона през първата половина на годината.

Растящото търсене от Стария континент може и да привлече повече руски въглища, но „въпросът е колко допълнително количество може да позволи железопътната инфраструктура“, пита Тирина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Обиждаш го! bgMan е писател, bgMan не е читател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
чети по внимателно, че инвестора теб те направи на шизофреник :):) Това е твърдение на руснаците... никой от Европа не е споменал нищо по темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Руската имперска политика демонстрира, колко много Европа зависи от настроенията на путин. Това трябва да е урок, че с мaтyшка не бива да се прави бизнес или трябва се става само в краен случай. Миналата година се чудех, защо газпром продава на спота на загуба. Цените паднаха до 60$ за 1000 куб метра, но те предлагаха газ. Явно са целяли да елеминират част от договорите за LNG и по-важното - да преподпишат договори от привързани към нефта цени на спотови. Защото само те знаеха, че ако Европа не си плюе на лицето, за да извади СП-2 изпод енергопакетите ще и спрат спотовите продажби. И такива наивници като Толумчо(Бойко Борисов) се хвалеха, какво добро са направили на страните си. Въпреки всичко, газпром продава само 20% от газът на спотова цена макар че над 70% от договорите са с такива клаузи. Просто количествата по тях са по-малки. Та според мен и отказът да се доставят повече въглища е част от споменатата имперска политика. В края на краищата, всеки може да се държи както намери за добре. Въпросът е защо в отношенията си с русия винаги сме от губещата страна и докога ще продължава това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Ама нали Европа била зелена и твърдо забранявала въглищата? Сега разбитам, че всъщност иска много въглища, и то внос от Русия!? ЕС все повече заприличва на няк'ва шизофреничка, която приказва всякакви глупости и си представя за реалност някаква си нейна шизофренична измислица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
вече официално сте жълта медия :):) само клик байт стаии... гръмко заглавие, а пълнежа мухъл ! :):) и веднага 5-6 коментара само на заглавието! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Статията е пълен шит, базиран на брътвежите на някакви пияни директори на въглищни мини. Европа има въглища колкото искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
velchev
преди 2 години
Средностатистическият европеец си живурка в къща, която изисква много повече енергия за отопление от например апартамент в една 6 етажна кооперация. Докато къщичката е снабдена с евтин природен газ, всичко е супер, но сега ще се наложи да се плаща за лукса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"За това съобщават представители на две руски въглищни компании" ....стигнах дотук и целия смисъл на тази статийка се изпари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
deaf
преди 2 години
Защо от Русия,след като Европа си има свои въглища? В България,например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
защо блокади? Кажи и да ги таксува допълнително за цапаната енергия..Природата може да се оправи с емисионни такси и еко застраховки, не с блокади :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още