IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Великобритания скоро ще започнат преговори за Гибралтар

Правителствата на ЕС одобриха мандат на ЕК за разговорите

16:32 | 05.10.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Marcelo de Pozo/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marcelo de Pozo/Bloomberg

Преговорите за договор за отношенията на Европейския съюз (ЕС) и Гибралтар след Brexit скоро ще започнат, след като правителствата на ЕС одобриха мандат за разговорите, съобщава онлайн изданието Politico.eu.

Съветът на ЕС даде зелена светлина на мандата на Европейската комисия (ЕК) във вторник, като проправи пътя за официални преговори между блока и Великобритания за „установяване на широко и балансирано“ споразумение, „без да се засягат въпросите за суверенитета и юрисдикцията“.

Испания и Великобритания сключиха сделка в последния момент в края на 2020 г., за да избегнат фактическа граница между Гибралтар и Испания. Сделката позволи на Гибралтар да стане част от Шенгенската зона и проправя пътя за разрушаване на спорната 1,2-километрова физическа бариера, разделяща двете територии, като премести граничните проверки до пристанището и летището на Гибралтар.

Това споразумение обаче не е правно обвързващо и трябва да бъде преведено в международен договор между ЕС и Великобритания.

За да успокои британците, които отхвърлиха първия проект на мандата, Съветът се съгласи да включи препратка към Испания, която иска граничната агенция Frontex за подкрепа на контрола по границата през първите четири години от споразумението.

Преговорите, които трябва да приключат до края на годината, ще бъдат водени от вицепрезидента на Комисията Марош Шефчович от страна на ЕС и ръководителя на британската мисия към ЕС Линдзи Кройсдейл-Епълби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Лека по лека, ФРОНТЕКС започва да изпълнява своите функции на все по големи част от външните граници на ЕС. Странно е че, англичаните имат голяма заслуга за това, а сега са извън ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още