IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гибралтар става част от Шенген, за да избегне твърдата граница с Испания

Постигнато е принципно споразумение с Великобритания, което на практика спасява работните места на хиляди хора

16:28 | 31.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Marcelo Del Pozo/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marcelo Del Pozo/Bloomberg

Гибралтар ще се присъедини към европейската безвизова зона Шенген като част от споразумение с Испания за бъдещето на британската територия, съобщава EuroNews.

Външният министър на Испания Аранча Гонсалес Лая заяви, че преговарящите са постигнали „принципно споразумение“ с Обединеното кралство, според което „политиките и програмите на ЕС“ остават в сила на територията в южния край на Иберийския полуостров.

Сделката идва часове преди Гибралтар да напусне единния пазар на ЕС в полунощ в петък, в съответствие с Обединеното кралство, тъй като преходният период след Brexit приключва.

Споразумението ще осигури ефективното присъединяване на територията към Шенгенската зона, което означава, че граничната ограда, отделяща го от съседния испански град Ла Линеа де ла Консепсион, ще бъде разрушена.

Ако не беше постигнато споразумение, между Испания и Гибралтар щеше да бъде наложена твърда граница. Тя щеше да засегне хиляди хора, които пътуват от граничния испански район на работа в британската територия.

Още преди няколко месеца Испания предложи Гибралтар да стане част от Шенген след приключването на преходния период след Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още