IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще разшири ли ЕС санкциите срещу Беларус?

Голямата задача пред евросъюза е да създаде постоянна политика, а не средносрочни решения, каза Весела Чернева

19:30 | 11.11.21 г. 2
Ще разшири ли ЕС санкциите срещу Беларус?

Събитията през това лято в Афганистан не произведоха емигрантска вълна към Европа или поне не по начина, по който това се случи през 2015 г. Това, което се случва на границата между Полша и Беларус, е от съвсем друго естество. Тук става въпрос за самолети с хора от най-различни страни от Африка и Близкия Изток, които биват транспортирани до Минск и от там докарани до границата и оставени там. Това каза Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на офиса в София, в ефира на предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria. 

„Тези хора са събрани от различни точки на света, докарани са в Минск и от там са извозени с автобуси на военните до полската граница. Насилствено са изтикани в ничията земя между двете граници и оставени там. Полската гранична полиция, която е подпомогната от 12 000 души от полската армия, пазят границата и не им позволяват да минат”, обясни гостът. 

Весела Чернева заяви, че от свои източници във Варшава знае, че средно по 4 самолета с бежанци кацат на ден в Минск. Към момента в ничията земя между Полша и Беларус има около 4000 души. Температурите там са много ниски и вече приблизително 10 човека са загинали заради лошите условия. Весела Чернева определи тази криза като изкуствено създадена от режима на Александър Лукашенко.

“От една страна, Лукашенко укрепва властта си отвътре, през последната година и половина той все повече затяга хватката в Беларус. В момента над 800 души са политическите затворници на Лукашенко...от друга страна, беларуският президент и обкръжаващите го групи са подложени на санкции и тяхното икономическо положение не е добро.”

Опциите за справяне със ситуацията не са много. Едната възможност е тази, която Полша е предприела - да стовари на границата военна мощ. Това обаче крие своите рискове, защото би могло да се стигне до престрелки и ненужни жертви.

Чернева коментира, че ще има пакет от нови санкции. „Този път обаче ще бъдат поставени под санкционен режим и авиокомпаниите, които превозват бежанците към Минск. Оказва се, че има европейски авиокомпании, които дават самолети под наем на беларуския национален превозвач“, каза тя.

Голямата задача пред ЕС е да създаде постоянна политика, а не средносрочни решения, която да покаже, че не всеки, който тръгне към Европа и физически успее да влезе на нейна територия, може да остане там.

Весела Чернева заяви, че Европа се нуждае и от сериозна политика по отношение на хуманитарните мигранти - тези, които бягат от война, и да им помогне както може. Всички останали трябва да изпълнят съответните административни указания.  

Оттук нататък ще бъде много важно какво ще реши ЕК спрямо санкциите, които налага върху Полша за неспазването на принципите на европейското право.

Целия разговор може да видите във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Абе, ей руско подлого, Лукашенко праща ислямисти към Европа, и ти ще ми го защитаваш. И ислямист ще станеш в името на руските си господари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
ЕС започна ескалацията на напрежението, опитвайки да свали със сила законния белоруски президент... ама сега Лукашенков бил виновен ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още