IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е Анкара да приеме еврото

ЕС трябва да предложи на Турция частично да приеме еврото, без да става страна членка на съюза, в замяна на политики за възстановяване на демокрацията

18:00 | 18.12.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нетрадиционните икономически политики на турския президент Реджеп Тайип Ердоган предизвикаха истинска катастрофа.

Турция страда от криза на платежния баланс, нарастваща бедност, висока безработица и ускоряваща се инфлация. Към момента на писането на този коментар, турската лира е изгубила около 70% от стойността си спрямо долара през 2021 г., а около 33% от този спад е само през ноември. Това носи опасност не само за Турция, но и за съседите ѝ – и е от най-голям интерес за Европейския съюз да стабилизира страната и да я прикрепи отново към Запада, пише главният инвестиционен директор на Lioness Capital Асли Карахан-Ай за Politico.

Добрата новина е, че ЕС има инструмент, който може да използва, за да постигне това: еврото. ЕС трябва да предложи на Турция възможността частично да приеме еврото, без да става страна членка на ЕС, в замяна на политики, които биха възстановили сериозно увредените демократични институции в Турция.

Защо да прави това ЕС? Защото, макар че Турция не е чужда на политически и икономически кризи, този път имплозия вероятно ще погълне и ЕС заедно с нея. Турция е приела повече мигранти и бежанци от всяка друга страна в света – 3,6 млн. души – и дълбока икономическа криза почти сигурно ще освободи нова вълна от имигранти към ЕС.

Подобно споразумение ще дойде и със значителни предимства за блока. Ще даде на еврото повече международна тежест - често споменавана стратегическа цел, особено ако споразумението по-късно бъде възпроизведено, за да стабилизира други регионални съюзници като Ливан или може би дори Украйна.

Турция има мащабна икономика, която се равнява на около 5% от БВП на еврозоната. Елиминирането на валутния риск ще подкрепи и двустранната търговия и инвестиционните потоци и ще помогне на европейските компании да разширят присъствието си в Турция, наемайки сравнително евтината, млада и производителна работна сила, докато веригите на доставки се изместват от Китай.

По-важното е, че ако се позволи на Турция да приеме еврото, това няма да прекрачи никакви политически червени линии на съюза. Няма да включва свобода на движението за турци в Европа, участие на Турция в Европейския парламент или друга европейска институция и със сигурност – не и пълноправно членство в ЕС. Споразумението няма да изисква промени в договорите на ЕС и ще пасне добре на идеята на блока за стратегически „привилегировани отношения“. Ще сведе до минимум риска Турция да стане все по-ислямистка нестабилна държава в периферията на Европа.

Но какво точно означава частичното приемане на еврото? Правният прецедент за това – което се нарича „парично споразумение“ – вече съществува между ЕС и Андора и Сан Марино, две микродържави, които не са част от ЕС, но за разлика от Турция са част от митническия му съюз. С парично споразумение Турция ще се си спечели правото да приеме еврото като свое законно платежно средство и да издава евро монети – банкнотите са печатат само от Европейската централна банка.

В този сценарий ЕС няма да поема дълг на Турция, а Анкара няма да получи място в управителния съвет на ЕЦБ, докато не отговори на всички 5 критерия от Маастрихт, свързани с инфлацията, бюджетния дефицит, съотношението дълг към БВП, обменните курсове и дългосрочната стабилност на лихвите.

Реалистично погледнато, Турция едва ли ще успее да отговори на тези критерии поне още 1-2 десетилетия, може би дори по-дълго. И ако и когато го направи, мястото ѝ в управителния съвет на ЕЦБ ще бъде ограничено само до статут на наблюдател, което реално не ѝ дава никаква власт над паричната политика.

В замяна на това, че ще позволи на Турция да се присъедини към ЕС само парично, Брюксел трябва да поиска демократични реформи, включително възстановяване на свободата на медиите (традиционни и онлайн), освобождаване на стотици журналисти и политици, наблюдаваща роля в изборите в Турция, възстановяване на административната и академична независимост на университетите и приватизация на държавните банки, за да се намали корупцията и непотизмът.

Защо едно подобно споразумение би било привлекателно за Турция? Разбира се, тя ще загуби гъвкавостта си да девалвира валутата си, за да засилва конкурентоспособността ѝ следващия път, когато се изправи преди икономически затруднения. Но приемането на еврото ще реши и редица проблеми за турската икономика, премахвайки хроничния ѝ проблем с инфлацията и правейки страната привлекателна дестинация за инвестиции с ниски лихвени проценти, висок растеж и без валутен риск.

Освен това ще бъде сравнително лесен преход. Около 55% от турските банкови депозити вече са деноминирани в чужда валута – основно в евро и щатски долар. Търговията между Турция и ЕС вече е голяма и расте след две десетилетия на митнически съюз. През 2020 г. търговията с ЕС е формирала 41% от турския износ и 33% от вноса. Приемането на еврото ще ускори и привеждането на турския финансов сектор към европейските банкови и финансови закони и регулации, увеличавайки доверието в сектора.

Ако се изпълни правилно, приемането на еврото може да бъде завършено за по-малко от година за разлика от замиращия процес на членство на Турция ЕС, който се влачи вече десетилетия. За сравнение, след като Еквадор прие щатския долар през 2000 г., еквадорските сукреи спряха да бъдат законно платежно средство по-малко от шест месеца по-късно.

И накрая, за вътрешнополитически цели приемането на еврото от Турция би било мощна икономическа и политическа котва, символизирайки входния билет на страната към евентуален просперитет на европейско ниво. Въпреки че ще бъде като цяло символично без реално икономическо влияние, наличието на евро монети с лика на основателя на светската държава Мустафа Кемал Ататюрк ще бъде популярно сред турското общество. Това може да помогне да се преодолее безумната националистическа съпротива в страната.

Често се твърди, че човек никога не трябва да оставя една криза да отиде на вятъра. Паричните проблеми на Турция предоставят на Брюксел и Анкара възможност да рестартират ударените отношения, да задълбочат търговията и да укрепят икономическите връзки, докато в същото време избягват политическото минно поле, което представлява членството на Турция в ЕС.

ЕС трябва да приеме Турция в паричния си съюз, а Турция с нетърпение трябва да се присъедини. Ататюрк без съмнение би одобрил това. А с неговите интелигентни, пронизващи очи и енигматична усмивка – би изглеждал добре на евро монетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Със същия успех можем да предложим на комшиите да сменят турската лира с българския лев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
xapoznai
преди 2 години
Че то и сега Турция може да вдигне плавно лихвите, да спре печатането и до няколко години ще се стабилизира. Ама едва ли е това целта. Целта е на населението да му се такова мамата и да има парички за странични работи каквито господаря реши... Не виждам как Ердоган би се съгласил на подобна стъпка, че той върви точно в обратна посока - все по-голям дял от паричките на държавата той си решава на къде да отидат. И последното място където отиват е към доходи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Доста жалко изказване, показващо пълно неразбиране на икономиката! Ако износът ти върви поради ниската стойност на валутата и следователно ниска цена, то означава, че си беден. И работиш за малко, а покупателната способност е много ниска. Това са фактите. А коментара за "робските" държави, дето ползвали еврото, дори няма да удостоя с отговор, тия глупости се чуват от кремълския слугинаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
alex8712
преди 2 години
''ЕС е в паника'' - слез на земята малко. Турският внос в ЕС е колосалните...3,9% от общия внос в ЕС; износът на ЕС към Турция затова пък е 33,4% от общия внос на Турция, ти си прецени кой от кого зависи... За 2020 г. търговският баланс на ЕС с Турция е на излишък 7 млрд евро.https://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/countries/turkey/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
абдула , не се заяждам , ама с какво точно ни залива турция в ЕС с тези 3,5% от общият внос в съюза ... ?! ... и не знам защо си въобразявате туканка некои форумни стинкаджий , че единственото водещо решение за покупки на един от най-богатите пазари в света е цената ... ?! ... особено в B2B търговските канали ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 6
abdul
преди 2 години
идеята е еврото да се наложи и да спаси робските държави конкурентки по износ на турция, защото турската икономика в момента прегрява и износа и избива рибата В ЕВРОПА!пазара е залят от евтини турски стоки.. буквално.ЕС е в паника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 7
abdul
преди 2 години
идеята е еврото да се наложи и да спаси робските държави конкурентки по износ на турция, защото турската икономика в момента прегрява и износа и избива рибата В ЕВРОПА!пазара е залят от евтини турски стоки.. буквално.ЕС е в паника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Чак тогава в Турция ще минат изцяло на плащане с монети :)Проблема им не е лирата, а Ердо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Идеята е Турция да почне да работи масово с евро, за да спаси икономиката си и населението от продължаеащо обедняване, а не да влиза в Еврозоната, където нито има шанс да влезе, нито пък е желана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
abdul
преди 2 години
ха ха ха... на тебе ти се смея... то па все едно в ЕЗ някой отговаря на някакви фискални правила :-)))валутно-търговските обединения вече са концепции от умрялото близко минало. света вече е различен. много хора от т.нар. развит и развиващ се свят ще го разбирате по трудния начин - като мохмурлук от тежко пиянство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още