IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша заплаши да спре вноските в ЕС и да блокира решенията на общността

Европейската комисия поставя невъзможни условия, твърди министърът на правосъдието

17:02 | 12.12.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg</em></p>

Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро настоя Варшава да спре членския си внос в ЕС и да започне да налага вето върху решенията в Брюксел, ако ЕС лиши Полша от финансиране и продължи да оказва натиск по въпроса за върховенството на закона.

"Полша трябва да отговори на изнудването на ЕС, като наложи вето по всички въпроси, които изискват единодушно одобрение от Европейския съюз. Полша трябва също така да преразгледа ангажиментите си към ЕС по отношение на политиката в областта на климата и енергетиката, които водят до рязко увеличение на цената на електроенергията", изтъкна той в интервю, публикувано в неделя от Financial Times.

"Ако този спор набере нова инерция, ще поискам Полша да спре плащанията си към ЕС. Това ще бъде оправдано, като се има предвид, че ЕС неправомерно ни отказва средства от общия бюджет, в който също инвестираме", добави Зиобро, цитиран от  БГНЕС. 

Полският министър отбеляза, че „Европейската комисия поставя невъзможни условия, защото истинската й цел не е да постигне предполагаемото върховенство на закона, а да смени правителството в Полша“. По този начин, както отбеляза Зиобро, „това изпраща сигнал до поляците: ако подкрепите това правителство, няма да получите пари от ЕС.

Евросъюзът провежда агресивна политика, която не се интересува от върховенството на закона. Това е само предлог".
„Бруталното икономическо изнудване трябва да принуди Полша да се съгласи с преформатирането на ЕС във федерална държава, която официално се управлява от Брюксел, но на практика от Берлин“, добави той.

През юли Европейският съд след иск от Европейската комисия постанови, че полската система за дисциплинарен контрол върху съдиите нарушава върховенството на закона и създава предпоставки за възникване на зависимост на съдебната власт от изпълнителната власт.

На 7 октомври Конституционният съд на Полша по искане на властите на потвърди приоритета на полските закони пред европейските. Това решение предизвика вълна от критики от Брюксел и разговори за възможността за лишаване на Полша от средства от европейските фондове.

Полша може да получи около 58 млрд. евро от Фонда за възстановяване на ЕС. Варшава вече представи план за разпределение на ресурсите, но той трябва да бъде одобрен от Европейската комисия. Това все още не се е случило. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
некой Кагебист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Тъй, тъй. А @КОЙ изгори като факли сума и руснаци в Одесса?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Кой е издънил Украйна бе алкохолик? Украйна официално беше нападната от Русия, която изби хиляди бели украински християни, анексира украинска територия и окупира украинска територия. Украйна не е нападала Русия, бойни действия не са се водели на руска територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Ти ненормален ли си? Кой те е карал да е откажеш от своя език и култура? Коя държава в ЕС който го има вече 70 години се отказала от своя език и култура? Ти наркоман ли си, алкохолик или прсот селянин, или и трите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Питай Урсула дали ще признае, че издъниха Украйна заедно със САЩ. Но Полша няма да се издъни. ЕС е на сигурен път да се издъни. И продължават в тази посока. Знаете ли колко държави има полуготови да обмислят правилата в ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
Тоя леко се пообърка, ако иска Полша да затъне до нивото на Украйна - моля :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
doba
преди 2 години
То след BrExit само PolExit липсва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Ironhorse
преди 2 години
Полша и Унгария събориха СССР, колко му е да гътнат ЕС.Олаф Щолц открито заяви в първото си слово, че ще наложи федерация на ЕС.България ще не ще ... и ние сме по пътя на Полша и Унгария.Заради натиска над нас да се откажем от история език, култура и род в домогванията на РСМ, и ние ще бъдем подложени на финансов геноцид.Кои ли ще са другите ... страни, които открито ще въстанат срещу федерализацията ... Ирландия със сигурност,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още