IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 години след въвеждането на еврото милиарди остават в старите национални валути

Основната част от гигантската сума се държи от Германия

15:27 | 27.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Две десетилетия, след като еврото бе изсечено за пръв път и разпръснато из домакинствата в Европа, налице остават милиарди в кеш, деноминиран в национални валути, които отпаднаха с въвеждането на единната европейска валута, пише Bloomberg.

Общата сума, която може да бъде изкупена в централните банки на континента, се равнява на около 8,5 млрд. евро, сочат изчисления на изданието. Колко от тази сума може реално да бъде сменена не е ясно, тъй като има причини защо това не е случило до момента.

Потенциалните обяснения варират от забравени спестявания, втъкнати под матраците, до спомени, запазени за една друга епоха. Това, което се знае обаче, е че по-голямата част от тази сума се държи в Германия, където популярността на парите в брой продължава и Бундесбанк заяви, че ще продължи смяната на германски марки за неопределен период.

По данни на германската централна банка общата стойност на незаменената валута в края на ноември е била 12,35 млрд. марки (6,31 млрд. евро).

Други страни не са толкова търпеливи. Франция, Испания и Италия престанаха да сменят стари пари. Португалия спря да разменя ескудо монети и ще прекрати възможността за обмяна на банкноти през февруари.

Еврото бе въведено на 1 януари 2002 г. - три години след идеята за единна валута. Първоначално то бе използвано в 12 от страните членки на еврозоната, а Кипър, Естония и други държави го приеха няколко години по-късно.

Европейската централна банка сега прокарва планове за разработване на нови банкноти. Дизайнът им ще бъде сменен до 2024 г., а институцията може да въведе и дигитално евро през това десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Това е нормално. Сметнете колко пари са останали в България от царско време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още