IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватската централна банка: Местете парите от дюшеците в банките

Призивът към гражданите е заради присъединяването на страната към еврозоната

16:24 | 05.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Хърватска призова гражданите да започнат да прехвърлят скритите банкноти куна от дюшеците
и чекмеджетата си към банките, за да се улесни приемането на еврото в страната, което се очаква да се случи следващия януари.

Страната членка на Европейския съюз, с население от 4 млн. души, очаква през юли да получи финалното решение от страните в еврозоната за датата, на която ще може да се присъедини към единната валута, пише Bloomberg. България също планира да премине към еврото през 2024 г., припомня изданието.

„Гражданите, които държат големи суми в куна у дома, независимо дали тези спестявания са „в чорапи“ или в кеш, за да се ползват при нужда за сделки, може да се подготвят за преминаване към еврото, намалявайки сумите пари в брой, които държат или като ги депозират в банки, или като постепенно ги харчат“, казва централната банка в отговор на въпроси по имейл. „По този начин те ще улеснят процеса на преобразуване за самите себе си“.

Подобно на други бивши комунистически страни хърватите често държат пари в брой у дома заради недоверие към държавата и банките. Известни като „спестявания в чорапи“, подобен вид спестявания бяха популярни по време на високата инфлация и политическите сътресения, които страната изживя през 90-те години.

Централната банка няма оценки за това каква част от парите в обращение в страната (в момента 36 млрд. куни, или 5,4 млрд. долара) се държи от гражданите.

Макар че и двете валути ще бъдат законно платежно средство през двете седмици след официалното приемане на еврото, хората ще могат да обменят своите куни в банките през цялата 2023 г. и след това в централната банка.

Общите разходи на централната банка, свързани със смяната на валутата през трите години до края на 2024 г., се изчисляват на 916 млн. куни (138 млн. долара).

Търговските банки заявиха, че макар че преобразуването може да им струва 1 млрд. куни годишно от изгубени такси за обмен на валута, то ще намали валутните рискове и ще подобри стабилността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
пътят към ада е постлан с най добри намерения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още