IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Действащият президент на Италия беше преизбран за втори мандат

Серджо Матарела стана едва вторият президент на страната, който е бил преизбран

23:02 | 29.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Италианският президент Серджо Матарела беше преизбран за втори седемгодишен мандат, слагайки край на дните на политическа безизходица, след като партийните лидери се опитваха да изберат негов наследник, предаде Bloomberg.

По-рано днес депутати подканиха 80-годишния президент, който е заявявал, че не иска втори мандат, да промени решението си и да приеме да бъде преизбран от депутатите и делегатите от регионите. Политическите лидери се опитваха от дни да постигнат консенсус за нов кандидат.

Матарела беше избран на осмия кръг на гласуването, като успя да събере минималния брой от 505 гласа, необходим за преизбирането му.

Успокоените партийни лидери благодариха на 80-годишния Матарела за съгласието му да остане на поста, но неуспешните опити да бъде заменен по време на седемте кръга на гласуването оставиха дълбоки белези с потенциално опасни последици за политическата стабилност.
 
Въпреки това финансовите пазари вероятно ще реагират положително на статуквото, при което министър-председателят Марио Драги, който ясно изрази надеждата си да стане президент, ще продължи да изпълнява функциите си на министър-председател.

На осмия тур сред повече от 1000 депутати и регионални делегати в Камарата на депутатите избухнаха бурни и продължителни аплодисменти, когато Матарела премина необходимите за избора 505 гласа. Той получи общо 759 гласа, което се равнява на 76% от гласувалите 983-а депутати и сенатори. За втори път  в историята на италианската република се преизбира президент. Така стана с предшественика му Джорджо Наполитано.

Матарела беше изключил възможността да остане на поста си, но с оглед на това, че политическата стабилност на страната е застрашена, той промени решението си пред призивите на парламентарните лидери, които се срещнаха с него в двореца му по-рано през деня. 

По време на гласуването лидерът на „Лига” Матео Салвини и неговият партиен подгласник, настоящият икономически министър и много важна политическа фигура, Джанкарло Джорджети, заявиха, че е нужна нова фаза за правителството, като министърът смята да подаде оставка. Отчита се, че в дясното политическо пространство има разцепление, както в Демократическата партия, така и в „Пет звезди”. Експертите смятат, че след вота за президент предстои наместване на политическите и правителствени пластове.

По-късно тази вечер се очаква и речта на Матарела. Очаква се той да положи клетва на 3-и февруари, когато изтича първият му мандат. 

Коалицията на Драги включва основните лявоцентристки и дясноцентристки партии, както и дясната "Лига", някогашното антисистемно движение "5 звезди" и редица по-малки партии.

"Цялостният политически фон стана по-малко благоприятен за правителството на Драги, което е изправено пред трудна задача в оставащата около година до следващите парламентарни избори", каза Волфанго Пиколи от консултантската компания за политически риск Teneo.

В политическата система на Италия президентът е влиятелна фигура, която назначава министър-председатели и често е призовавана да разрешава политически кризи. Правителствата в третата по големина икономика в еврозоната издържат средно около една година на власт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още