IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без четирима: вълна от оставки засилва натиска над Борис Джонсън

Висши помощници на британския премиер подадоха оставки и отправиха критики

11:14 | 04.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Четирима висши съветници на Борис Джонсън подадоха оставки на фона на засилващия се натиск върху премиера да се оттегли от поста. Първо главният съветник на Джонсън по политически въпроси Мунира Мирза, а малко след това и директорът за връзки с обществеността Джак Доул връчиха оставките си на премиера. Те бяха последвани от началника на кабинета Дан Розенфийлд и главния личен секретар Мартин Рейнолдс, предава BBC. 

Оставките на високопоставените чиновници се случват в момент, в който Джонсън е изправен пред все повече въпросителни относно неговото лидерство от страна на партията му. Дойл заявява, че „последните седмици се отразиха ужасно на семейния ми живот", но че винаги е възнамерявал да напусне след две години служба.

Мирза обаче напусна заради невярното твърдение на премиера, че сър Киър Стармър не е успял да разследва обвиненият в педофилия телевизионер Джими Савил, когато е бил директор на прокуратурата и отказа на Джонсън да се извини.

Риши Сунак публично се разграничи от първоначалния коментар на премиера, като заяви: "Честно казано, аз не бих го казал". Попитан дали Борис Джонсън трябва да се извини, той отговори: "Това трябва да реши министър-председателят".

В изявлението на говорителката на „Даунинг Стрийт” 10 се казва, че Розенфийлд е предложил оставката си на премиера по-рано в четвъртък, но ще остане на работа, докато бъде намерен негов наследник.

Рейнолдс, който беше главен частен секретар на министър-председателя, ще направи същото, но след това ще се върне на работа в Министерството на външните работи.

BBC твърди, че 17 депутати от торите са подали писма за вот на недоверие към министър-председателя, а за да се предизвика конкурс за лидерския пост, са необходими общо 54. Много от тях посочват участието на премиера в партита по време на Covid локдауна като мотив да поискат оставката на Джонсън.

Но някои посочват като причина за критиката си и забележката му за сър Киър, включително председателят на комисията по отбрана Тобиас Елууд.

В понеделник по време на дебат за заключенията на доклада за нелегалните локдаун партита Джонсън обвини лидера на лейбъристите, че е прекарал "по-голямата част от времето си" като директор на прокуратурата (DPP) в "преследване на журналисти и не е успял да преследва Джими Савил", въпреки че не разполагаше с доказателства в подкрепа на това твърдение.

Дисководещият и телевизионер Савил беше обвинен като сериен сексуален насилник след смъртта си през 2011 г., като е нападнал стотици жени и деца на различни места, включително болници, училища и BBC.

В четвъртък Джонсън изглежда направи опит да се разграничи от думите си, като заяви пред репортери, че не е говорил за "личното досие" на сър Киър, когато е бил главен прокурор, и добави: „Напълно разбирам, че той не е имал нищо общо лично с тези решения“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Дано скоро Британия се отърве от тоя рошав ***-0т. И Вова Путин може да удари едно рамо - достатъчно е есно кратко съобщение, пълно с негодувание от агресивния тон на Рошавият - и разбира се - някоя от руските ядрени подводници да изплува за 15-20 минути в устието на Темза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още